hamburger-icon

Kliker.info

Izvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava : Hoće li štediše konačno dobiti svoj novac ?

Izvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava : Hoće li štediše konačno dobiti svoj novac ?

08 Juna
06:32 2015

markestare21Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH zatražilo je od Vlade Slovenije da im dostavi predloženi zakon o izvršenju odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojim se omogućava isplata štedišama iz BiH, a koji su imali novac u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci.Predloženi zakon, kako saznajemo nastavlja opstruirati konačnu presudu Evropskog suda u Strazburu. Štediše poručuju, ako se bude radilo o ponovnom odugovlačenju, najavljuju proteste pred svim filijalama Ljubljanske banke u BiH.

Kako je poznato Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je pravosnažnu presudu po kojoj od sredine ove godine Slovenija i Srbija moraju isplatiti stare devizne štediše Ljubljanske i Invest banke. Nakon toga, Vlada Slovenije je tek nedavno, tačnije u prošli četvrtak usvojila prijedlog zakona za sprovođenje presude, te ga isti dan uputila Komitetu ministara Vijeća Evrope. Dokument je Slovenija objavila dan poslije, tačnije 29.maja, te sve uradila u zadnji čas, budući da je sastanak Komiteta ministara Vijeća Evrope za izvršenje presude planiran za naredni utorak, odnosno 09.juna.

Kako saznajemo iz Prijedloga slovenskog zakona o načinu izvršenja presude Ališić, jasno je vidljivo  da zakon sadrži mnoge diskriminatorske norme koje se odnose na isplatu osnovnog duga, kamate i koji maksimalno komplikuje proceduru verifikacije i odugovlači konačni rok za isplatu.

Sadržaj prijedloga zakona nije željela analizirati predsjednica UO Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Uskoro bi Zakon o izvršenju odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojim se omogućava isplata štedišama iz BiH, trebala donijeti i Srbija s obzirom da 16. juna ističe rok do kada se ovo pitanje, odnosno usvajanje zakona, mora riješiti. Sa druge strane, slovenački mediji pišu da je moguće očekivati probleme s obzirom na to da dokumentacija o štedišama iz BiH nije kompletna.

Prema izjavama slovenačkih zvaničnika, Vlada Slovenije intenzivno razgovara sa BiH da im se predaju bilansi Ljubljanske banke u Sarajevu, koja je likvidirana devedesetih godina kako bi što lakše i jednostavnije mogli reagovati na zahtjeve štediša iz BiH koji bez kamata potražuju preko 350 miliona KM.O svemu ovome, kako saznajemo, bit će riječi na sastanku ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, sa predstavnicima slovenačke ambasade koji bi trebalo da bude održan krajem ove sedmice.

(kliker.info-TV1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku