hamburger-icon

Kliker.info

Izvještaj Senata pokrenuo lavinu : New York Times poziva na procesuiranje Busha i Cheneya

Izvještaj Senata pokrenuo lavinu : New York Times poziva na procesuiranje Busha i Cheneya

23 Decembra
17:03 2014

NYT11Američki list ‘New York Times’ (NYT) je pozvao vlasti da procesuiraju bivšeg predsjednika George W. Busha, uključujući i tadašnjeg potpredsjednika Dicka Cheneya, u vezi sa navodima iz Izvještaja o torturi i nasilju CIA-e nad zatvorenicima, koji je 9. decembra objavio američki Senat, prenijela je Anadolija.Izvještaj Obavještajne komisije Senata o torturi i nasilju CIA-e nad zatvorenicima osumnjičenim za napade nakon 11. septembra 2001. godine pokrenuo je lavinu rasprava i kritika u SAD-u i ostatku svijeta.

Sudski procesi

Organizacija za zaštitu ljudskih prava u Njemačkoj je već pokrenula tužbu protiv Bushove vlasti, a sve su glasniji pozivi za pokretanje sudskih procesa i istraga i u SAD-u.Američka unija za civilne slobode (ACLU) i Organizacija za zaštitu ljudskih prava (HRW) su uputili zajedničko pismo američkom ministru pravde Ericu Holderu u kojem ga pozivaju da pokrene istragu o navodima iz Izvještaja o CIA-i, a i list ‘New York Times’ je pozvao da se istraže ratni zločini u doba Bushove vlasti.

‘NY Times’ je u današnjem izdanju objavio urednički tekst u kojem poziva nadležne organe da istraže i procesuiraju sve važnije zvaničnike iz tog perioda, uključujući i bivšeg predsjednika Busha i potpredsjednika Dicka Cheneyja.Ocjenjujući da su postupanja Bushove vlasti prema zatvorenicima bila zavjera činjenja torture i ozbiljnih zločina pod izgovorom prava i pravde, u tekstu se dalje poziva na procesuiranje i bivšeg sekretara Davida Addingtona, bivšeg direktora CIA-e Georgea Teneta, te pravnih savjetnika Jay Bybeeja i Johna Yooja.

Etička sigurnost

Ukazujući na navode iz Izvještaja, NYT tvrdi da se “jednostavno radi o zločinu”.U istom tekstu se kritikuje i vlast aktuelnog predsjednika Baracka Obame i navodi da ni njegova vlast nije bila uspješna u procesuiranju osumnjičenih za terorizam i borbi protiv torture.Autor teksta tvrdi da je pokretanje pomenute istrage neophodno kako bi se osiguralo da se slično zlo više ne ponovi i kako bi država povratila etičku sigurnost.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku