hamburger-icon

Kliker.info

Izvještaj federalnih i državnih zvaničnika demantuje Trumpa : Izbori 3. novembra najbezbjedniji u istoriji SAD

Izvještaj federalnih i državnih zvaničnika demantuje Trumpa : Izbori 3. novembra najbezbjedniji u istoriji SAD

13 Novembra
16:14 2020

Koalicija federalnih i državnih zvaničnika nije našla nikakve dokaze da su glasovi na predsjedničkim izborima prošle nedjelje bili mijenjani ili ugroženi na bilo koji način, čime su odbačene tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa i mnogih njegovih pristalica o rasprostranjenim prevarama.

U izvještaju  koji je objavljen u četvrtak kasno uveče, zvaničnici američke vlade i stručnjaci koji koordinišu sajberbezbjednost izbora proglasili su izbore 3. novembra najbezbjednijim u američkoj istoriji. Ta ocjena predstavlja do sada najdirektnije odbacivanje Trumpovih pokušaja da podrije integritet izbora, i potvrđuje ono što su protekle nedjelje ponavljali stručnjaci za izbore i državni zvaničnici – da su izbori protekli bez problema i bez ozbiljnijih nepravilnosti.

“Iako znamo da postoje mnoge neosnovane tvrdnje i prilike za širenje pogrešnih informacija o našem izbornom procesu, možemo da vas uvjerimo da imamo maksimalno povjerenje u bezbjednost i integritet naših izbora, a trebalo bi da ga imate i vi”, navodi se u saopštenju. “Kada imate pitanja, obratite se izbornim zvaničnicima kao pouzdanim osobama budući da su oni ti koji sprovode izbore”.

 

Saopštenje je izdala Agencija za bezbjednost sajber prostora i infrastrukture (CISA), koja je zadužena za zaštitu federalnih izbora, a na Tviteru ga je objavio njen direktor Kris Krebs. Nekoliko sati ranije, agencija Reuters objavila je tekst da je Krebs svojim saradnicima rekao da očekuje da će ga predsjednik Trump otpustiti. Krebs je na Tviteru odlučno uvjeravao Amerikance da su izbori bili bezbjedni i da će njihovi glasovi biti prebrojani.

“Amerikanci, imamo puno povjerenje da su vaši glasovi bili zaštićeni i vi sami treba da vjerujete u to”, naveo je.

Autori saopštenja kažu da nisu našli nikakve dokaze da je bilo koji izborni sistem brisao ili mijenjao glasove ili bio kompromitovan na bilo koji način. Navode da sve države koje su imale tijesne rezultate imaju dokumentaciju na papiru, koja omogućava da se ponovo prebroji svaki glas, ako to bude potrebno, i “idenitifikuju i isprave eventualne greške”.

“Izbori 3. novembra su bili najbezbjedniji u američkoj istoriji. U ovom trenutku, izborni zvaničnici pregledaju i dva puta provjeravaju cijeli izborni proces prije finalizacije rezultata”, navodi se u saopštenju.

Ova poruka je u snažnoj suprotnosti sa Trumpovim navodima o prevarama i mnogobrojnim problemima za koje tvrdi da su mogli da utiču na ukupni rezultat.

Problemi na koje su ukazali Trampov izborni štab i njegovi saradnici su tipični za svake izbore: problemi sa potpisima, zaštićenim, dvostrukim kovertima, i poštanskom žigu sa datumom na glasovima koji su pristigli poštom, a postoji mogućnost i da je mali broj listića izgubljen. Budući da demokrata Joe Biden u ključnim državama vodi sa više hiljada glasova, nijedno od tih pitanja nije moglo da utiče na ishod izbora.

Trumpova kampanja je takođe pokrenula tužbe navodeći da republikanski posmatrači nisu mogli da prate proces glasanja. Mnoge od tih žalbi su odbacile sudije, ponekad u roku od nekoliko sati nakon što su podnijete. Nijedna od žalbi nije pružila dokaze da je, zbog toga na šta se poziva, došlo do promjene konačnog rezultata.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku