hamburger-icon

Kliker.info

Izrael: Španjolska dopisnica radi za Hamas; Španjolski mediji: Svi smo mi Hamas

Izrael: Španjolska dopisnica radi za Hamas; Španjolski mediji: Svi smo mi Hamas

05 Avgusta
06:06 2014

JolandaA1Ambasada  Izraela u Španjolskoj optužilo je dopisnicu španjolske državne televizije za aktivizam u korist Hamasa, izvršivši politički pritisak za njeno micanje s mjesta izvjestiteljice iz Gaze. Stotine novinara diljem Španjolske zgražaju se nad tim činom podržavajući kolegicu čiji je nastavak rada u paklu Palestine neizvjestan.„Yolanda Álvarez se od prvog trenutka pretvorila u Hamasovu poštu za slanje poruka, brojeva, slika i podataka“, istaknula je Hamutal Rogel glasnogovornica ambasade  Izraela u Madridu.„Za jedan javni medij nedopustivo je da se bavi aktivizmom i propagandom“, istaknula je Rogel preko svojeg Facebook profila. Smeta joj što su izvještaji dramatični, što koristi pridjeve koji pojačavaju doživljaj situacije ondje, što ne govori kako Hamasove rakete padaju na Izrael.

Okrvavljena djeca, plač roditelja…

U posljednje  četiri sedmice Izraelci su ubili 1850 Palestinaca od čega preko 80 posto civila. Više od 9000 ranjenih ne može napustiti područje, a nedostaje im lijekova, hrane i vode. S druge strane ubijeno je 67 izraelskih vojnika i tri civila. Ubijanje palestinske djece, razaranje bolnica i škola izazvalo je bijes u Španjolskoj pa su hiljade  građana diljem zemlje izašle na ulice pod zajedničkom parolom „Zaustavite genocid u Gazi“.Izrael tvrdi da se borci Hamasa, na vlasti u Pojasu Gaze, kriju u bolnicama i školama. EU i SAD tu su organizaciju stavili na listu terorista. No dopisnica Álvarez ušla je u bolnicu gdje strani volonteri pred kamerama tvrde da se ondje nalaze jedino ranjeni, medicinsko osoblje i volonteri. Jedan mladi španjolski volonter ispričao je da bi bolnica bila sravnjena sa zemljom da se on, zajedno s još nekoliko stranaca, nije ondje zatekao.Okrvavljena djeca, liječnici koji rade u nemogućim uvjetima i plač roditelja s mrtvom djecom u rukama, slike su koje je u središnji dnevnik slala Álvarez. „Ona radi u interesu Hamasa, ona je politička aktivistica“, tvrdi izraelska glasnogovornica. Novinarka joj je odgovorila: „Vaš aktivizam protiv našeg novinarstva“. Uprava španjolske državne televizije RTVE nije reagirala napomenuvši da je „to privatni stav izraelske glasnogovornice jer je poruka poslana preko društvene mreže“.

“Njeno povlačenje u Jeruzalem nepoštivanje je slobode medija“

No Yolanda Álvarez povučena je iz Gaze u Jeruzalem nekoliko sati prije objave izraelske kritike. Stanovnici Španjolske ogorčeni su. „Bojim se da će je sada maknuti zbog političkog pritiska na našu vladu“, kaže 33-godišnji učitelj Javier, stanovnik Madrida. Očekivao je večeras dopisnicu u Gazi, no ona se u središnjem dnevniku u 21 sat javila iz Jeruzalema. „Unatoč primirju Izrael je nastavio s napadima…“, izvijestila je.Oporbeni socijalisti pozvali su španjolsku vladu „da brani nezavisnost i slobodu svih zaposlenih u medijima koji informiraju o masakru u Gazi“. „Yolanda Álvarez mora se ondje vratiti i nastaviti s izvještavanjem. Njeno povlačenje u Jeruzalem nepoštivanje je slobode medija“, poručuju socijalisti. Vlada desnog centra, u odličnim odnosima sa Sjedinjenim Državama, saveznikom Izraela, nije se oglasila. Ministar vanjskih poslova José García – Margallo poslao je pismo u Bruxelles u kojem traži hitnu intervneciju EU-a u Gazi. Stav EU-a je da Izrael ima pravo na samoobranu od Hamasovih raketa.

Vijeće informativnog programa španjolske televizije stalo je u obranu novinarke: „Njen besprijekorni posao može služiti kao primjer kvalitetnog izvještavanja. Građani Španjolske imaju pravo znati kakve su posljedice napada izraelske vojske na Gazu“. Traže od uprave televizije i španjolske vlade odlučnu reakciju.

„Zbog optužbe da je aktivistica Hamasa, sigurnost naše novinarke je ugrožena“, napominje vijeće. Novinar katalonskih novina El Periódico, Joan Cañete Bayle, dopisnik u Jeruzalemu od 2002. do 2007. ogorčeno kaže: „Hamas nisu samo deseci ubijene djece, mrtvi civili i zapravo svi Palestinci. Hamas je i Yolanda Álvarez. To su isto tako španjolski mediji. I oni međunarodni, također. I Ujedinjeni narodi su Hamas. Sve su to antisemiti“.„Napad kakav je doživjela Álvarez nije poseban slučaj. Mnogi veliki španjolski novinari optuženi su za antisemitizam samo zato što su izvještavali o onome što Izrael radi, a ne o onome što su im govorili“, ističe.

Španjolski ogranak Reportera bez granica, nevladine organizacije sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu medija, poručio je Izraelu: „Prestanite koristiti diplomate kao agente za pritisak i propagandu“. Dopredsjednica ogranka Macu de la Cruz ističe da se izraelske ambasade  često služe ovakvim pritiskom. „Yolanda dobrodošla u izraelsku kuću slavnih“, napisao je Bayle u El Periódicu.Dopisnica Álvarez poručila je preko svog Twitter profila: „Hvala na podršci  no vijest nisam ja. Vijest su žrtve jednog neravnopravnog rata koji ne prestaje“. (Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku