hamburger-icon

Kliker.info

Iznenadni Tsiprasov potez šokirao Evropu : Za naredni vikend sazvao referendum, Grci pohrlili na bankomate !

Iznenadni Tsiprasov potez šokirao Evropu : Za naredni vikend sazvao referendum, Grci pohrlili na bankomate !

27 Juna
08:17 2015

Tsipras222U trenutku kada je vrijeme za postizanje sporazuma kojim bi se izbjegao grčki bankrot gotovo na izmaku, grčki premijer Alexis Tsipras neočekivano je u petak kasno navečer objavio da će već 5. srpnja organizirati referendum na kojemu će odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga grčkih kreditora prepustiti svojim građanima.

U dramatičnom televizijskom obraćanju naciji Tsipras je ponovio svoj i stav svoje vlade o prijedlogu koji Ateni nude države članice eurozone, Europska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), nazivajući ga ponižavajućim, a zahtjeve za dodatnim mjerama štednje ocijenio je nepodnošljivima.Kao što je poznato, Grčka bi najkasnije u utorak trebala MMF-u vratiti milijardu i pol eura, što je tek dio duga, no dođe li do poremećaja u njegovom vraćanju, državi prijeti financijski kolaps.

‘Ovi prijedlozi, koji sasvim očito nisu u skladu s europskim pravilima i osnovnim pravima na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da cilj nekih partnera i institucija nije postizanje održivog sporazuma za sve strane, nego ponižavanje jednog cijelog naroda’, kazao je Tsipras u kasnovečernjem obraćanju i dodao da ‘narod mora odlučiti bez ikakvih ucjena’.

‘Ja osobno jamčim da ću poštovati rezultat vašeg demokratskog izbora, kakav god on bio’, obećao je.

Grčki premijer se naciji obratio samo nekoliko sati nakon sastanka u Bruxellesu, na kojem su mu vjerovnici u zamjenu za paket novih mjera štednje ponudili 5-mjesečno produljenje već postojećeg programa financijskog spasa. Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudu je ocijenila ‘izvanredno velikodušnom’.Tsipras je sazvao hitnu sjednicu vlade na kojoj je dobio jednoglasnu podršku za raspisivanje referenduma, o čemu bi formalnu odluku tijekom subote trebao donijeti grčki parlament.

Dopisnik Daily Telegrapha iz Atene izvještava da su u noći na subotu po grčkoj prijestolnici bili vidljivi redovi pred bankomatima, a grčka Alpha banka u petak navečer je obustavila sve internetske transakcije do daljnjega.Grčki ministar energije Panagiotis Lafazanis, kojega smatraju trećim najjačim čovjekom u Tsiprasovoj vladi, pozvao je sugrađane da na referendumu kažu odlučno ne prijedlozima kreditora. ‘Kaže li grčki narod veliko ne, moćnicima će postati nemoguće ne uzeti to u obzir, osim ako demokracija nije prestala postojati’, rekao je.

Tijekom subote se očekuje još jedan sastanak ministara financija država članica eurozone, promatrači kažu da će to biti posljednja prilika za izbjegavanje bankrota i izlaska Grčke iz eurozone. No, s obzirom da je Tsipras nenadano sazvao referendum, a nikakav sporazum sklopljen još nije, taj bi se sastanak mogao pretvoriti u kovanje svojevrsnog plana B, odnosno uvođenje zaštitnih mehanizama zbog mogućeg, ako ne i izvjesnog, bankovnog kraha u Grčkoj.

Inače, nekadašnji grčki premijer George Papandreou još 2011. godine naumio je tadašnji europski prijedlog o financijskom spasu staviti na referendum, no pod enormnim je pritiskom vjerovnika od toga odustao, a ubrzo je i dao ostavku.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku