hamburger-icon

Kliker.info

Iznenađujući odabir : Nobel za mir Kampanji za zabranu nuklearnog oružja

Iznenađujući odabir : Nobel za mir Kampanji za zabranu nuklearnog oružja

06 Oktobra
14:54 2017

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja, koja je potaknula usvajanje povijesnog sporazuma o zabrani atomskog oružja, dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu.

Dobitnik nagrade odabran je među 318 kandidata, a nagovještavalo se kako bi upravo, u vrijeme kada kriza na korejskom poluotoku ukazuje na moguću nuklearnu katastrofu, ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla biti posvećena naporima da se ograniči širenje atomskog oružja.

U obrazloženju je navedeno kako je Kampanja ICAN dobila Nobelovu nagradu za mir za desetogodišnju kampanju da se svijet riješi atomskog oružja.

“Organizacija dobiva nagradu za svoj radi da preusmjeri pažnju na katastrofalne humanitarne posljedice korištenja nuklearnog oružja i pionirske napore da se postigne sporazumna zabrana takvog oružja”, obrazloženo je prilikom objave dobitnika nagrade, a prenosi AFP.

“ICAN je dobio nagradu za mir zbog ukazivanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja u bilo koje svrhe”, rekla je predsjednica Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Berit Reiss-Andersen.

Guardian piše kako je odabir iznenađujuć jer je većina vjerovala kako će nagradu odnijeti iranski šef diplomacije Mohamad Javad Zarif i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini za njihove napore vezane uz nuklearni sporazum s Iranom.

Među najpopularnijim dobitnicima Nobelove nagrade za mir su Martin Luther King Junior, Malala Yousafzai, Majka Tereza, Elie Wiesel, Nelson Mandela i Rigoberta Menchu, navodi isti izvor.

Vodeći u borbi za zabranu nuklearnog oružja

Po njenim riječima, ICAN je “vodeći faktor civilnog društva u nastojanju ostvarenja zabrane nuklearnog oružja po međunarodnim zakonima”.

“Odluka da se Nobelova nagrada za mir dodijeli ICAN-u trebala bi ohrabriti zemlje s nuklearnim oružjem da razmotre svoje obaveze prema nuklearnom razoružanju”, rekla je Reiss-Andersen.

Prošle godine nagradu je dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos za potpisivanje mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a i okončanja višedesetljetnog građanskog rata u zemlji.

Stoga su prognoze i govorile da bi ove godine nagrada mogla biti usmjerena na zabranu širenja oružja za masovno uništenje, navode agencije.

Po oporuci Alfreda Nobela iz 1901. godine nagrada za mir treba se uručiti “osobi koja je učinila najviše na bratimljenju naroda, ukidanju ili smanjenju vojski ili za održavanje ili promoviranje mirovnih kongresa”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku