hamburger-icon

Kliker.info

Iznenađujuća odluka Donalda Trumpa : Richard Grenell američki izaslanik za dijalog Srbije i Kosova

Iznenađujuća odluka Donalda Trumpa : Richard Grenell američki izaslanik za dijalog Srbije i Kosova

04 Oktobra
16:01 2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je da je imenovao diplomatu Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, prenosi Beta.

To je sinoć saopštila Bijela kuća.

Grenell (53) tu funkciju će obavljati paralelno s položajem ambasadora SAD u Njemačkoj.

Nekadašnji portparol američke misije pri UN u vrijeme Georgea Bush, Grenell je vrlo rano pružio podršku Trumpu tokom izborne kampanje 2016.

Napori za dijalog Srbije i Kosova

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, čemu se vlasti iz Srbije protive, pokušavajući blokirati Kosovo na daljnjim integracijama u međunarodne organizacije.

Odnosi između Srbije i Kosova naročito su pooštreni nakon što je Vlada u Prištini u novembru prošle godine uvela carinu od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Međunarodna zajednica, uključujući predstavnike Evropske unije kao i SAD-a, intenzivno rade na pokušaju uspostavljanja dijaloga između Srbije i Kosova.

Richard Grenell, iako mlad, već dugo je u politici, piše Tanjug.

Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Njemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Grenellovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Washington post, u Berlinu sastao sa Hashimom Tachijem.

List je u tom članku Grenella nazivao Trumpovim “čovjekom od povjerenja”.

Sastanak Tachija i Grenella dogodio se nekoliko dana pošto je Trump uputio pisma Thaciju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu naporima “u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”.

Kritike zbog desničarskih stavova

Tanjug prenosi da se Grenell po dolasku u Berlin našao na udaru kritika zbog komentara da bi njemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Trump povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za Breibart izjavio je da želi da „osnaži“ evropsku desnicu poslije čega su ga kritikovali političari iz njemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a njemačka Vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

Grenell je diplomirao na Univerzitetu Evangel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Za vrijeme mandata u UN, Grenell je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje.

Prije angažmana u UN, bio je politički savjetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Georgea Patakija, bivšeg guvernera New Yorka, te Davea Campa, nekadašnjeg kongresmena.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku