hamburger-icon

Kliker.info

„Izgubila sve, a ostala iznad svih“ : Preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”

„Izgubila sve, a ostala iznad svih“ : Preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”

23 Jula
00:10 2018

Predsednica udruženja „Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović preselila je večeras na Ahiret nakon teške bolesti s kojom se borila, potvrđeno je  za bh. informativni servis INS iz kruga njezinih prijatelja i dugogodišnjih saradnika.

Sudbina je htjela da na bolji svijet ode svega desetak dana nakon obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem je izgubila svoje najmilije.

U julu 1995. godine, Hatidža je ostala bez dva sina, Azmira (18) i Almira (21), i supruga Abdulaha (44).

Živjela je sama u srebreničkom naselju Vidikovac gdje se vratila prije 16 godina.

Majka Hatidža, iako je izgubila sve što je mogla izgubiti, nikada se nije predala, nego je nakon agresije je nastavila borbu za pravdu i istinu.

Hatidža se za istinu o najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata borila svom svojom snagom duže od dvije decenije.

Čak je i beogradski „Blic“ pisao da je „Hatidža je izgubila sve, a ostala je iznad svih“…

“Voljela bih danas jedno moje dijete, nego čitav svijet i tako svaka majka, bez obzira kako se zvala. U nekoga je poginulo dijete zato što je moralo tamo da ide, jer ga je neko tjerao, moji su poginuli samo zato što su se zvali kako su se zvali. Njima nije uzeto oružje iz ruku, njima je iz ruku uzeta olovka. I nikad neću oprostiti! Onima koji su to uradili neka Bog sudi, ali njihovoj djeci Bog dao svako dobro. Neko je dao zeleno svetlo da se radi što se radilo, to je neka viša politika koju ja ne razumijem, ali šteta… Kažu, ne moramo gledati šta se desilo“, govorila je Hatidža.

Govorila je da će se boriti za istinu i pravdu dok je živa.

„Sve moje bogastvo je ukopano u Memorijalnom centru u Potočarima, moji Azmir i Almir. Oni, i sve nevino ubijene žrtve u ratu, daju mi snagu da se borim. Nadam se da više nikad nijedno dijete neće stati pred vod koji će ga strijeljati. Teško je opisati kolika je tuga da znaš da je neko ubio tvoje dijete, a ne znaš zbog čega je ubijeno. Zbog toga se treba boriti za istinu i pravdu“,  kazivala majka Hatidža sarajevskim novinarima.

Faruk Vele (INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku