hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović javno poziva Vučića: Dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu

Izetbegović javno poziva Vučića: Dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu

19 Marta
14:56 2014

bakirii2Nakon izbora u Srbiji očekujem nastavak jedne korektne politike prema Bosni i Hercegovini u skladu sa izjavama koje je gospodin Aleksandar Vučić dao ranije, kazao je za Agenciju Anadolija predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.Osvrnuvši se na protekle prijevremene parlamentarne izbore održane u Srbiji i pobjedu Srpske napredne stranke (SNS) na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Izetbegović je kazao kako očekuje i nastavak evropskog puta Srbije, koji odgovara BiH, te nastavak regionalne saradnje.”Mislim da je u Srbiji došlo do sazrijevanja, kojeg je simbol Vučić, jedne pozitivne promjene politike. Pozivam ga javno i u Bosnu i Hercegovinu je dobrodošao”, rekao je Izetbegović, komentarišući Vučićevu izjavu da će na poziv rado posjetiti BiH.”Mislim da ćemo ga pozvati za Business forum, a možda i ranije”, kazao je Izetbegović. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Lolo
  Lolo 20 Marta, 07:31

  Nakon što je u emisiji “Pošteno” na FTV-u iznio tvrdnje da je u konceptu formiranja tri republike, odnosno podjele BiH na tri djela, 1993. godine učestvovala i bošnjačka strana s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem na čelu, advokat Krešimir Zubak, bivši prvi predsjednik Federacije BiH, kazao je jučer za “Avaz” da je ovaj model, praktično, bio prihvaćen tokom pregovora koji su u septembru 1993. vođeni na britanskom ratnom brodu “Invincible”.

  Bojlov savjet

  Dok učesnici i svjedoci tadašnjih pregovora otkrivaju katastrofalne poteze koje je vukao bošnjački vrh države, odnosno planove o uspostavljanju muslimanske fildžan-državice, Bakiru Izetbegoviću (SDA), tadašnjem šefu kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH, danas su puna usta države.

  Hvalisanje Bakira Izetbegovića da je jedan od najzaslužnijih za odbranu BiH i istovremeno optuživanje svojih političkih oponenata da ugrožavaju državu i dijele narod, još je apsurdnije ako se zna da je on učestvovao u svim odlukama tadašnjeg vrha države, pa i kada je riječ o pristanku na njenu podjelu, jer je kao najbliži saradnik svog oca bio uključen u sve planove bošnjačkog političkog establišmenta.

  – Tokom tih pregovora, kojima je prisustvovao i Alija Izetbegović, dogovoreni su principi podjele BiH kroz tri republike. Problemi su tada nastali u vezi s teritorijalnim razgraničenjem. Na koncu je Alija Izetbegović, ipak, povukao svoju saglasnost, ali, koliko ja znam, on je to uradio pod utjecajem svog tadašnjeg pravnog savjetnika Frensisa Bojla (Francis Boyle) – rekao nam je Zubak.

  On je pojasnio da su to bili pregovori u okviru Oven-Stoltenbergovog plana te da su na spomenutom brodu rezultirali sporazumom sve tri strane.

  Bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović kazao je za “Avaz” da je na britanskom ratnom brodu “potpisan određeni sporazum, koji je zaista budio određene sumnje”.

  Razgovor s Ovenom

  – Ja tada nisam bio prisutan, ali mislim da bh. javnost o tome nije bila u potpunosti informirana. Međutim, srećom je krajem septembra 1993. godine na sastanku u Lozani (Švicarska), gdje sam ja bio prisutan, odbijen taj plan tri etničke republike. Tada su to učinili članovi Predsjedništva RBiH. Međutim, na tom sastanku nisu bili Alija Izetbegović i Ejup Ganić, a svi ostali jesu – kazao je Lazović.

  Tek nakon što je definitivno odbijen plan o podjeli BiH na tri etničke republike, prisjeća se Lazović, Alija Izetbegović telefonom je razgovarao prvo s lordom Ovenom, pa onda i s njim, “tražeći da odbijemo taj plan, i to kada smo ga već odbili”.

  Američki “The New York Times” tada objavio da je prihvaćen plan podjele

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku