hamburger-icon

Kliker.info

Iza rešetaka : Preminuo Tarik Aziz , šef Sadamove diplomatije

Iza rešetaka : Preminuo Tarik Aziz , šef Sadamove diplomatije

05 Juna
22:12 2015

AzizT21Tarik Aziz, poznat kao dugogodišnje “lice” administracije nekadašnjeg iračkog predsjednika Sadama Huseina na svjetskoj sceni, umro je u iračkom zatvoru, rekli su zvaničnici.Aziz (79) je bio vanjskih poslova i zamjenik premijera, kao i blizak savjetnik bivšeg iračkog lidera.

Aziz, koji je tačno govorio engleski jezik, imao je istaknutu diplomatsku ulogu uoči Zaljevskog rata 1991. kada je energično opravdavao iračku invaziju na Kuvajt. Nekoliko godina ranije, 1988., pregovarao je o prekidu vatre u iransko-iračkom ratu, o ratnim zarobljenicima i mirovnom sporazumu. Također je pregovarao u dugotrajnim sporovima oko UN-ovih inspekcija oružja u godinama koje su uslijedile.

Aziz je bio 43. na američkom popisu najtraženijih iračkih dužnosnika kada se predao sama dvije sedmice  nakon Saddamovog svrgavanja s vlasti. Irački vrhovni sud osudio je Aziza na smrt 2010. godine zbog vjerskog progona pod vlašću Sadama Huseina, ali on nikada nije pogubljen. Aziz se predao američkim trupama 2003. godine, ubrzo nakon pada Bagdada.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku