hamburger-icon

Kliker.info

Ivan Bender se nije odazvao pozivu za odlazak na izdržavanju kazne/Njegov sin Mate tvrdi da je u Zagrebu i da će se uskoro vratiti u BiH

Ivan Bender se nije odazvao pozivu za odlazak na izdržavanju kazne/Njegov sin Mate tvrdi da je u Zagrebu i da će se uskoro vratiti u BiH

30 Septembra
17:02 2006

Bivši direktor Zavoda PIO/MIO Federacije BiH  i visoki zvaniènik HDZ-a BiH Ivan Bender, kako se i oèekivalo, ni poslije isteka zakonskog roka u èetvrtak 28. septembra, nije se pojavio na Opæinskom sudu Èapljina kako bi bio upuæen na izdržavanje sudske kazne od èetiri i pol godine. Potvrdila je to u izjavi za «Dnevni avaz» predsjednica Opæinskog suda Èapljina Gordana Buntiæ. Time je Ivan Bender i zvanièno stekao status bjegunca.

 

– Bender nije odgovorio na naš poziv za upuæivanje  na izdržavanje zatvorske kazne koju smo mu uputili 18. septembra. Takoðer,  nismo dobili ni tzv. povratnicu poziva iz koje bi mogli vidjeti  da li je  primio pozivnicu ili je, primjerice, ostavljena u njegovom stanu…  Odgovor æemo zatražiti od pošte.   Kada dobijemo takvu informaciju ponovo æemo poslati poziv, ali ovaj put preko PU Neum koja  mu ga treba osobno uruèiti. Ukoliko Bender ne bude pronaðen na adresi u Neumu, te mu poziv ne bude mogao biti uruèen, za njim æe biti raspisana potjernica – rekla je Buntiæ.

 

Ona kaže da Opæinski sud Èapljina nema informacija gdje se Bender nalazi, osim medijskih natpisa da je dva dana nakon presude Vrhovnog suda F BiH pobjegao u Hrvatsku. Na pitanje zašto Opæinski sud ranije nije poslao policije kako bi utvrdila gdje se nalazi Ivan Bender, Buntiæ kaže da prije toga moraju biti ispoštovane adekvatne zakonske procedure, te da policiju «ne može slati napamet, jer to  nije po zakonu».

 

Dok èapljinski sud nastoji «proceduralno» utvrditi bijeg osuðenika, Mate Bender, sin bjegunca Ivana, u  razgovoru za «Dnevni avaz» je potvrdio da se njegov otac veæ neko vrijeme nalazi u Zagrebu i da živi sa njim u stanu u Ulici grada Vukovara broj 273.

 

– Mogu Vam potvrditi da je Ivan Bender u Zagrebu. On je tu trenutno na lijeèenju. Nije pobjegao iz BiH i ne krije se ovdje kako su mediji objavili. Tvrdnje da je on pobjegao su užasne, pa nije on zloèinac – kazao nam je Mate Bender.

 

Na pitanje zašto se njegov otac, ako nije pobjegao, ne odazove pozivima suda za izdržavanje kazne, mlaði Bender kaže:

 

– On æe se vrlo brzo æe se vratiti u BiH, vrlo brzo dolazi dole!

 

Ipak, uprkos našim insistiranjima on nije mogao reæi kada æe  se njegov otac vratiti u BiH. Vjeruje da æe to uèiniti kada mu «ljeènici dopuste». Nije nam želio reæi od èega se lijeèi Ivan Bender.

 

Meðutim, uprkos našim tvrdnjama da je Vrhovni sud F BiH donio presudu i da je èapljinski sud uputio poziv starijem Benderu za odlazak na izdržavanje kazne, Mate ne vjeruje da æe njegov otac biti smješten u zatvor kada se, eventualno, vrati u BiH. Tvrdi da se to neæe desiti,  buduæi da  Ivan Bender æe uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH, pa «èak iæi i do Strazbura»

 

Kako saznaje «Dnevni avaz» Vrhovni sud F BiH je dva puta odluèivao i potvrdio presudu u sluèaju Bender, pa je ona pravomoæna i on po zakonu odmah treba biti prebaèen u zatvor na izdržavanje èetiri i pol godina zatvora. Bilo kakva žalba Ustavnom sudu BiH ili sudu u Strazburu, saznajemo, ne može odgoditi njegovo zatvaranje.

 

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku