hamburger-icon

Kliker.info

Ispunjeno predizborno obećanje : Bajrami postaju praznici u državnim školama u New Yorku

Ispunjeno predizborno obećanje : Bajrami postaju praznici u državnim školama u New Yorku

05 Marta
07:14 2015

Deblasio8Muslimanski praznici Ramazanski bajram i Kurban-bajram od početka iduće školske godine u New Yorku će biti službeni praznici.Vijest o tome da će Ramazanski i Kurban-bajram biti praznici u New Yorku , putem društvenih mreža potvrdio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, kazavši da se radi o jednoj “promjeni koja poštuje različitosti u ovom gradu”, prenosi Anadolija.

Prvi praznik prvi dan Kurban-bajrama

Gradonačelnik de Blasio je, u vezi odluke, održao i sastanak s direktoricom za obrazovanje u gradu New Yorku, Carmen Farinom.U saopštenju  iz grada New Yorka u vezi s odlukom navedeno je da će prvi praznik u državnim školama u New Yorku, u školskoj 2015./16. godini, biti prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 24. septembar .U New Yorku, za koji se predpostavlja da u njemu živi između 600.000 i milijun muslimana, 36 posto učenika ne pohađa nastavu za vrijeme Kurban-bajrama.

Predizborna obećanja

Istraživanje Sveučilišta Columbia iz 2008. godine, pokazalo je da 95 posto muslimanskih učenika u New Yorku nastavu pohađa u državnim školama.Inače, aktualni gradonačelnik de Blasio je u svojim predizbornim obećanjima između ostalog navodio i to da će u državnim školama muslimanski praznici biti priznati kao službeni praznici u ovom gradu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku