hamburger-icon

Kliker.info

Ismir Halilović, slikar: Izbjegavanje mode bh. Velazqeza

Ismir Halilović, slikar: Izbjegavanje mode bh. Velazqeza

25 Januara
21:52 2015

IsmirH1Ko je umjetnik koji stvara pod imenom Toros – Tauross? Teško da ćete to otkriti pokušavajući saznati na internetu. Nema ga! Nema ni mobilni telefon, tako da se među prijateljima možete samo uzalud raspitivati.

Jedina šansa da to saznate je da posjetite trenutno aktuelnu izložbu u Galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu.On je Ismir Halilović, dobitnik nagrade “Roman Petrović” koja mu je dodijeljena u sklopu izložbe Mali format 2013. Stoga je zaslužio ovu izložbu i predstavljanje 23 djela – od najranijih radova iz 1999. do danas.

Njegove slike govore sve o njemu. Toros Tauross kao da stanuje u njima. Historičarka umjetnosti Belma Beširević ustvrdit će da Halilović “stvara sa snažnim autoreferentnim elementima složene (Velazquezove) planove, slika u slici, i na taj način ucrtava vlastitu autobiografiju”.

Beširević primjećuje da da je umjetnik u djelima “konkretno prisutan naročito kad njegov pogled koji upućuje gledatelju – propituje i izaziva na komunikaciju”. Imali smo sreću upoznati umjetnika na otvorenju izložbe. Saznali smo da je rođeni Sarajlija. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti na Odsjeku slikarstvo u klasi Nusreta Pašića i još ponešto. Ipak, dublju interakciju doživjeli smo posmatrajući njegove složene slike: od ekspresionizma i snažnih poteza žive boje do realističnog oblikovanja u kojem dominira plava paleta. Stoga, preporučujemo da u narednih desetak dana obavezno svratite u ovu sarajevsku galeriju i pogledate izložbu.

Nije na estradi

• Ko je Toros Tauross?
– To je ime fantazija moje buntovnosti. Slikar sam koji živi izdvojeničkim životom, koji je angažiran u umjetnosti ali ne onoj estradnoj i popularnoj. Živim usamljeničkim i osobenjačkim životom. Logično za to treba velika hrabrost. Želim time pokazati i reći da sam odlučan u svojoj namjeri da istrajem u svojoj koncepciji, odnosno u prvobitnim namjerama koja potiču još iz ranog djetinjstva. Ne dozvoljavam nikakvim modama i trenutačnim profitima da skrenem s idejom. Ostajem na toj stazi. Ako ostajem na njoj zaista jesam Toros Tauross. Ako doživljavam trenutačne devijacije i slabosti kojima ne mogu da se oduprem, izvinjavam se onima kojima sam rekao da ću biti Toros, a to ne mogu da ispoštujem. Moram da ostanem u prvobitnom stanju kao svaka moja slika. To sam ja.

• Koje su to namjere što ih slijedite od djetinjstva?
– Izbjeći svaku modu i svaki diktat ove smrvljene civilizacije. Ne izaći iz slike. Ostati u njoj i egzistirati. Biti zadovoljan i ne tražiti drugu. Kao što ne tražim novi kaput do ovog starog što ga nosim dugo godina. Ono što pokazuju moje slike to ja demonstriram.

• Na izložbi su predstavljena i Vaša djela iz 1999. U čemu se razlikuju u odnosu na najnovija?
– Tada je bio primaran intenzivniji kolorizam koji mojoj sadašnjoj vitalnosti ne godi. To su slike koje kao slikar kad kritički promatram ne smatram prijatnim i sličnim sebi. Morao sam da ih pokažem da bi publika vidjela putokaz kako sam iz tog kolorizma došao do redukovane slike i današnjeg redukovanog načina življenja. To je moja sadašnja suština životnog stila, opredjeljenja i moje umjetnosti.

Mogu biti slobodan

• Izložen je i uvećani format slike “Ženski akt s leđa” (ulje na platnu) za koju ste nagrađeni. Šta Vam je donijela nagrada “Roman Petrović”?
– Bio sam nevjerojatno sretan kad sam dobio ovu nagradu. Kako je izložba “Mali format” putovala širom regiona vidjeli su je ljudi s cijelog Balkana. Nije mi nagrada donijela novac mada su me to odmah pitali srećući me na ulici. Rekao sam, pa nije važan novac, nije to radost – važna je izložba. Ovako mogu slobodno hodati ulicom i biti ponosan. Kad bih imao više novca morao bih se zabrinuti za svoju umjetnost. I savjest!

• Od nagrade je prošla godina dana. Šta se promijenilo?
– Nije se ništa promijenilo u mom životu. Niti će. Ja sam statičan prema samoj ideji progresa. Vjerujem da ću i za deset godina biti u istoj poziciji. Ne vjerujem da ću rasti. No mogu samo da se savijam. Nije bitno vrijeme – deset, dvadeset, trideset ili četrdeset godina, bitno je šta si. Ako budem mogao da kažem da sam to samo ja – biću zadovoljan, rekao je Ismir Halilović, alijas Toros Tauross na kraju razgovora za Oslobođenje.

Mirela Sekulić (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku