hamburger-icon

Kliker.info

Irma nosi sve pred sobom : Portoriko bez struje, karipska ostrva uništena, na Floridi evakuacija

Irma nosi sve pred sobom : Portoriko bez struje, karipska ostrva uništena, na Floridi evakuacija

08 Septembra
05:24 2017

Uragan  Irma već dva dana divlja Karibima i nezaustavljivo ide prema Americi. Najjači uragan u povijesti mjerenja na Atlantiku iza sebe ostavlja potpuni krš. Maleni otok Barbuda koji se našao na putu uraganu pete kategorije jedva je prepoznatljiv.

“Ovo je potpuna devastacija. Otok je doslovno ispod vode. Ustvari, Barbuda je jedva naseljiva u ovom trenutku”, rekao je Gaston Browne, premijer Barbude.

Za BBC je dodao da je pola stanovnika, od njih 1600, sada bez doma i da će obnova koštati oko sto milijuna dolara. Prema službenim informacijama, otok Sveti Martin također je gotovo u cijelosti uništen, a strahuje se da će broj mrtvih biti puno veći od šest, koliko je potvrđenih smrti na više otoka koje je pogodila oluja.

Trenutno je Irma na ovaj ili onaj način pogodila oko 1,2 milijuna ljudi, no iz Crvenog križa kažu da bi ta brojka mogla ići i preko 25 milijuna.

“Naši najgori strahovi ostvarili su se u slučaju Barbude i još nekih mjesta”, napisao je Walter Cotte iz američkog Crvenog križa.

Irma se trenutno nalazi sjeverno od Dominikanske Republike. Prije nego što svom silinom udari  na Floridu za vikend, Irma će poharati Kubu. Tako kažu predviđanja koja procjenjuju putanju oluje.

 

“Ovo je nuklearni uragan”

No, pretpostavlja se da će se do tada smanjiti na uragan četvrte kategorije.

“Ako pogledate kolika je sada ova oluja, ona je ogromna. Šira je od cijele naše države i predstavlja životnu opasnost”, rekao je Rick Scott, guverner Floride.

Phillipe Levine, gradonačelnik Miami Beacha, izjavio je za CNN da je uragan Irma “nuklearni uragan” te kako bi svi stanovnici i posjetitelji tog područja trebali otići.

“Ovo je jako ozbiljna, moćna oluja. Ja je zovem nuklearnim uraganom. Preporučujem i molim sve naše stanovnike i posjetitelje da napuste ovo područje”, izjavio je Levine i rekao kako neće ugrožavati živote spasioca kada krene uragan. “Ne želimo junake. Ovdje se ne radi o šteti, važna je evakuacija”, poručio je.

Obavezne evakuacije naređene su za 650.000 stanovnika Miami-Dade okruga. Gradonačelnik Carlos Gimenez objavio je ovu odluku te je stanovnike uputio u osam trenutno dostupnih skloništa, a najavio je i kako će uskoro biti otvorena nova.

Na Floridi je došlo i do nestašice goriva na većini benzinskih postaja, a guverner Rick Scott tankerima je osigurao policijsku pratnju kako bi sa sigurnošću došli do benzinskih postaja.

Donald Trump novinarima je izjavio kako vjeruje da je SAD spreman za uragan Irmu onoliko koliko to može biti. Rekao je i da je jako zabrinut zbog uragana, ali kako ne preostaje ništa drugo nego vidjeti što će biti.

Irma nije sama

Danas se stvorio još jedan uragan koji prati Irmu. Oluja Jose, kako je nazvana, prerasla je u uragan treće kategorije, javio je popodne CNN.

Njegova trenutna putanja jako je slična putanji uragana Irme te je proglašeno stanje opasnosti od uragana Jose za područje Barbude i Antigve, dva područja koja je uragan Irma već pogodio.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku