hamburger-icon

Kliker.info

iranski ministar Zarif : Nuklearni sporazum je poraz Izraela

iranski ministar Zarif : Nuklearni sporazum je poraz Izraela

22 Jula
07:55 2015

zarif3Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, izjavio je da je iranski dogovor sa šest svjetskih sila o nuklearnom programu i ublažavanju sankcija veliki poraz Izraela, najvećeg iranskog neprijatelja.

Zarif je u Parlamentu rekao da ”cionistički režim još nije bio tako izoliran”, čak i među vlastitim saveznicima.

“Tim je sporazumom višedesetljetna protuiranska propaganda cionističkog režima napokon neutralizirana”, kazao je iranski ministar i glavni iranski pregovarač.

Odbrana Izraela

Istovremeno se američki ministar odbrane Ashton Carter u Jerusalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Izraelskim premijer dočekao je Cartera ozbiljnog lica, piše agencija DPA, ali nijedan nije razgovarao s novinarima.

Ranije ove sedmice Carter se sastao s izraelskim ministrom odbrane Mosheom Yaalonom i, u ime Sjedinjenih Američkih Država, garantiro da američka predanost odbrani Izraela ostaje čvrsta poput stijene.

Yaalon je rekao da je neslaganje SAD-a i Izraela o Iranu veliko, ali i dodao da je s Carterom o svemu otvoreno razgovarao.

“Nimalo se ne slažemo kad je u pitanju dogovor s Iranom i strah za budućnost nakon potpisivanja toga sporazuma”, kazao je.

Očekuje se da Netanyahu, piše DPA, snažno lobira među američkim zastupnicima, među kojima su mnogi već jasno izrazili zabrinutost zbog dogovora s Iranom.

Nuklearni sporazum

Po američkim zakonima, Kongres mora razmotriti taj dogovor do 17. septembra.Iran i šest svjetskih sila dogovorili su historijski nuklearni sporazum, koji će Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa.

Na završnoj plenarnoj sjednici zapadnih sila i Irana u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču, šefovi diplomatija Evropske unije i Irana potvrdili su da je usaglašen nuklearni sporazum.Iranu je dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale poput osiromašenog uranija.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku