hamburger-icon

Kliker.info

Irak izuzet : Donald Trump potpisao novu uredbu o zabrani ulaska imigranata u SAD

Irak izuzet : Donald Trump potpisao novu uredbu o zabrani ulaska imigranata u SAD

06 Marta
18:51 2017

Američki predsjednik  Donald Trump potpisao je novu uredbu kojom je uklonjen Irak s popisa zemalja čiji državljani neće 90 dana moći u Sjedinjene Države, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja: Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen – ostale su na popisu.

Irak je uklonjen s liste pošto je iračka vlada uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure i zbog zajedničke borbe protiv Islamske države Irak i Levant, rekao je ranije izvor iz Bijele kuće. Tisuće Iračana borile su se rame uz rame s Amerikancima protiv naoružanih skupina ili im u tome logistički pomagali.

Nova uredba neće zahvatiti niti desetine hiljada  stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelene karte, iz navedenih zemalja.

Kritike u cijelom svijetu

Izvršna uredba od 27. januara  zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno.Izazvavši kritike u cijelom svijetu i val prosvjeda u SAD-u, uredba je suspendirana odlukom američkog suda.

Trump međutim cijelo vrijeme snažno brani uredbu te kaže kako je ona potrebna da bi se Amerikanci zaštitili od terorista koji bi mogli ući u SAD iz jedne od zemalja na koje se odnosi zabrana. Sad se odlučio na novu verziju uredbe jer misli da će je tako lakše braniti na sudovima.

Uredba je izazvala kaos na američkim, ali i aerodromima država na koje se zabrana odnosila.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku