hamburger-icon

Kliker.info

Inzko na potezu : Vlada Republike Srpske odbija da provede odluke OHR-a

Inzko na potezu : Vlada Republike Srpske odbija da provede odluke OHR-a

21 Decembra
15:32 2009

Vlada Republike Srpske (RS) smatra da o djelovanju visokog predstavnika treba da zatraži stav Narodne skupštine RS i da građanima omogući da na referendumu daju mišljenje o tome da li treba prihvatati odluke visokog predstavnika u prekoračenju mandata koji po Aneksu 10. zavisi i od Srpske kao strane potpisnice Dejtonskog sporazuma.  "Odluka visokog predstavnika je samo još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH prema propisanoj zakonskoj proceduri”, navodi se u zaključku Vlade RS. Stavovi su sadržani u 28 tačaka koje je Vlada RS usvojila na posebnoj sjednici 14. decembra, istog dana nakon što je visoki predstavnik saopštio odluke kojima je stranim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina mandat produžen za još tri godine.

"Vlada RS nema zakonsku obavezu da prihvati i sprovede odluke visokog predstavnika i zato ih odbija u cjelosti. Vlada ima ustavnu i zakonsku obavezu da obavlja svoje nadležnosti u skladu sa vladavinom prava. Ova obaveza proističe iz pravnog poretka BiH, uključujući ustave BiH i RS i važeće međunarodno pravo. Iz tog razloga, Vlada ne može da prihvati kao pravno valjane, niti da sprovede odluke i naredbe visokog predstavnika koje nisu u skladu sa pravnim poretkom BiH i entiteta i obavezama BiH prema međunarodnom pravu”, prvi je stav Vlade.  Vladu, osim ustavnih i zakonskih odredbi, obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS izraženi zaključcima od 1. oktobra 2009. godine prema kojima će parlament Srpske zakazati javno izjašnjavanje u slučaju da visoki predstavnik nastavi sa pokušajima nametanja akata."U tim okolnostima svi predstavnici RS u zajedničkim organima BiH povlače se iz rada tih organa zbog toga što ne mogu davati podršku da Bosnom i Herecegovinom upravlja nezakonita OHR vlast i oni koji to podržavaju”, zaključak je Vlade RS.

Dodik: OHR nema pravo nametati zakone                          Premijer   Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas stav Vlade da visoki predstavnik u BiH nema pravo da nameće zakone i dekretom ukida legitimne odluke koje su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH.  Dodik je u razgovoru sa britanskim ambasadorom u BiH Majklom Tejtamom rekao da Vlada u potpunosti podržava vladavinu prava i poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i Ustav RS, te da će odlučivati i poštovati volju građana u skladu sa najvišim demokratskim načelima.  (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku