hamburger-icon

Kliker.info

Inžinjerska revolucija: Ovo je Boing 777-9X (VIDEO)

Inžinjerska revolucija: Ovo je Boing 777-9X (VIDEO)

07 Septembra
05:39 2015

Boing7778Iz Boeinga su napokon objavili konačni dizajn za njihov nadolazeći avion 777-9X, najveći dvomotorni putnički avion na svijetu s rasponom krila od nevjerovatnih 71,8 metara. Osim po veličini, krila ovog aviona posebna su po tome što će se na kraju moći saviti kako bi se omogućilo jednostavnije kretanje aviona po pistama.

Dodatna površina krila trebala bi novom Boeingu omogućiti manju potrošnju goriva i veće uštede, a u odnosu na glavnog konkurenta, Erbasov model A350-1000, primaće više putnika (najmanje 400 prema 366 putnika koliko stane u Erbasov model), kabina će biti 40 cm šira, biće više mjesta za putnike, a prozori će biti oko 15 odsto veći u odnosu na konkurentske avione.

Na CNN-u kažu kako je ovaj avion deo ‘inžinjerske revolucije’ koja omogućuje avionima s dva motora letenje većinom istih ruta širom svijeta, ali i avionima s četiri motora poput Boeinga 747 i Erbasa A380. Jedna od bitnih stvari za avio kompanije jeste potrošnja goriva, pa će tako mmodel 777-9X štedjeti dvanaest odsto više goriva u odnosu na konkurentski avion iz Erbasa.

Inžinjeri Boeinga na ovom avionu rade već dvije godine, a prošle sedmice napokon predstavili njegov konačan dizajn, a slijedeći korak su testiranja prototipa i finaliziranje detalja u samom avionu, što se očekuje uskoro, dok će proizvodnja Boeinga 777-9X početi tokom 2017. godine.

Ipak, do prvih komercijalnih letova putnici će čekati do 2020. godine kada će ući u službu avio kompanija. Do sada je šest kompanija, uključujući Emirates, All Nippon Airways i Lufthansu, naručilo 320 ovih aviona.

(Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku