hamburger-icon

Kliker.info

Institut za istraživanje genocida Kanada: Svi najveći kanadski gradovi i država Kanada stoje uz žrtve genocida u Srebrenici i uz državu BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada: Svi najveći kanadski gradovi i država Kanada stoje uz žrtve genocida u Srebrenici i uz državu BiH

06 Jula
06:13 2023

Odlukama gradonačelnika i gradskih skupština proglasili su 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenci.

Istovremeno istim proklamacijama su proglasili sedmicu počasti državi Bosni i Hercegovini.

Toronto, najveći grad u Kanadi i jedan od najvažnijih svjetskih političkih, ekonomskih, kulturnih i akademskih centara proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Glavni grad Kanade Ottawa je takođe proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Kanadski olimpijski grad Calgary proglasio 11. Juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na osnovu prošlogodišnje odluke premijera kanadske pokrajine Alberta o priznavanju genocida u Srebrenici u Alberti. Najveći grad u Jugozapadnom Ontariju, London, Odlukom Skupštine grada proglasio 11. juli Danom komemoracije 28 godišnjice od genocida u Srebrenici. Gradonačelnik Windsora, Drew Dilkens proglasio 11. juli 2023 godine Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Windsor je prvi grad u svijetu koji je podigao spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. U Windsoru je i rođen Brian Masse, član Kanadskog parlamenta i višegodišnji sponzor svih kanadskih događaja iz kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Edmonton, glavni grad provincije Alberta i šesti najveći grad u Kanadi je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Kanadi. Hamilton je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: “11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”.

Historijski elektronski simbol Hamiltina je uoči 11. jula u bojama Cvijeta Srebrenice u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarbol ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici. Veliko broj istaknutih kanadskih političkih, akademskih i kulturnih subjekata, uključujući ministre u vladi premijera Justina Trudeau i članove kanadskog parlamenta su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Kanadski politički lideri su tako pokazali svijetu da stoje uz žrtve genocida u Srebrenici, ali i uz državu Bosnu i Hercegovinu, posebno uz žrtve agresije i genocida. Lideri odaju priznanje porodicama žrtava koje još uvijek traže istinu i pravdu. Jednoglasan stav građana Kanade i njihovih lidera je da svi odgovorni za genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini moraju biti sankcionisani. I ako istina i pravda još uvijek nisu zadovoljene žrtve genocida nisu zaboravljene u Kanadi.

Istovremeno Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine. Centralna kanadska komemoracija se održava 8. jula u Wndsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na kontinuiranoj podršci žrtvama genocida u Srebrenici i podršci državi Bosni i Hercegovini. Kanada je ugledna država u svijetu koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Kanada je članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini i trebamo je imati kao prijatelja, posebno na evroatlantskom putu izjavio je dr. Emir Ramić, dirketor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Kanada od 2010. godine obilježava 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Naime jednoglasno usvojenim rezolucijama iz 2010. i 2015. godine, Kanadski parlament je potvrdio pravosnažne presude svijetskih i nacionalnih sudova, proglasivši 11. juli Danom sjećanja na žrtve srpskog genocida u Srebrenici.

U međuvremenu je u parlamentarnu proceduru pušten i zakon kojim će se regulisati pravo žrtva genocida u Srebrenici, koji žive u Kanadi, na kulturu sjećanja. U kanadskom muzeju za ljudska prava otvorena je stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U gradu Windsoru izgrađen spomenik žrtvama genocida. U kanadskim školama se izučava genocid u Srebrenici. Prije tri godine je prezentirana peticija Parlamenta Kanade za krivično sankcionisanje negatora genocida u Kanadi, navodi u svom saopštenju  Institut za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku