hamburger-icon

Kliker.info

Institut za istraživanje genocida Kanada : Namjerno i sustavno se onemogućuje izgradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Institut za istraživanje genocida Kanada : Namjerno i sustavno se onemogućuje izgradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora

04 Juna
17:23 2018

Povodom prijedloga gradonačelnika Prijedora Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena i datuma, saopštenjem za javnost se oglasio Institut za istraživanje genocida Kanada. Prenosimo ga u cjelosti.

Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje sa imenima 102 djece kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi genocid i strašni zločin ubijanje djece. To što nudi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković na sastanku sa predstavnikom roditelja ubijene prijedorske djece Fikretom Bačićem je strašno poniženje roditelja ubijene djece i svih žrtava agresije i genocida na BiH, ponižavanje istine i pravde i još jedan u nizu dokaza je politički establišment Prijedora još uvijek na strani izvršilaca genocida u Prijedoru.

Sramni i anticivilizacijski prijedlog gradonačelnika Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena i datuma je pokušaj totalne dehumanizacije žrtava genocida i na tragu je kontinuiranog pokušaja revizije historijskih i sudskih činjenica o genocidu u prijedoru.

Tražimo od Skupštine grada Prijedora da bez odlaganja razmotri i prihvati inicijativu roditelja ubijene djece o gradnji spomenika u Prijedoru. Pozivamo odbornike Skupštine grada Prijedora iz bošnjačkog naroda da osude prijedlog Đakovića i ponovo zatraže stavljanje  na dnevni red Skupštine zahtjev za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Preživjele žrtve i svjedoci agresije i genocida u Prijedoru ostaju poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu.Podsjećamo svjetsku javnost da su genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Prijedor trajali kontinuirano u periodu 1992 – 1995, kada je ubijeno 102 djece, 256 žena (ukupno 3.173 civila), 31.000 ljudi je zatočeno u koncentracionim logorima smrti, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije.

U samo tri mjeseca je istrijebljeno 94 posto Bošnjaka. U Prijedoru je izvršen masovni zločin genocida, kulturocida, ekocida, etnocida, urbicida, elitocida; masovno, namjerno, organizovano ubijanje, protjerivanje, silovanje prije svega, Bošnjaka, a zatim i Hrvata.

Agresija i genocid se nastavljaju drugim metodama. Namjerno i sustavno se onemogućuje izgradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Pozivamo sve političke, akademske i pravne pojedinačne i kolektivne  subjekte u svijetu, svjesne istine i pravde, i  sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njihove organizacije da pomognu prijedorskim roditeljima da konačno podignu spomenik dostojan nedužnih 102 dječaka i djevojčica koji su ubijeni u genocidu u Prijedoru.

Protestujemo protiv ovakvog anticivilizacijskog postupanja prijedorskog političkog establišmenta, na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đaković koji kontinuirano dehumanizira preživjele žrtve genocida. Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, usprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova.

Tražimo od političkih, akademskih i pravnih pojedinačnih i kolektivnih  subjekata u svijetu da učine hitne  dodatne napore  da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje, istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti Prijedora i BiH, navodi se u saopštenju Instituta  za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku