hamburger-icon

Kliker.info

Institut za istraživanje genocida Kanada : Najbolji odgovor kontinuiranoj srbijanskoj antibosanskoj kampanji je institucionalno lobiranje za kulturu sjećanja

Institut za istraživanje genocida Kanada : Najbolji odgovor kontinuiranoj srbijanskoj antibosanskoj kampanji je institucionalno lobiranje za kulturu sjećanja

07 Novembra
05:18 2019

Promocija knjige Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije je još jedan u nizu kontinuiranih antibosanskih i anticivilizacijskih srbijanskih napada na državu BiH, na žrtve agresije i genocida, na istinu, pravdu, međunarodno pravu i međunarodne sudove, navodi u saopštenju za javnost Institut za istraživanje genocida Kanada.

“Srbija već godinama upotrebom Srpske akademije nauka, Udruženja književnika i Srpske pravoslavne crkve pokušava izvršiti reviziju sudskih, naučno istraživačkih, historijskih i ljudskih čijenica o agresiji i genocidu u BiH. Cilj te revizionističke antibosanske kampanje je stvaranje Velike Srbije na račun države BiH. Sastavni dio te antiljudske kampanje je pružanje utočišta generalu VRS-a Novaku Đukiću, koji je pred Sudom BiH osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} još jednom opominje da postoji samo jedna istina o tuzlanskoj “Kapiji”. Istina o “Kapiji” potvrđena je sa dvije presude Suda BiH. Donesena je pravosnažna presuda generalu i zločincu Novaku Đukiću na 20 godina zatvora koji još uvijek slobodno živi u Srbiji.

Priča o teroristima je čisto politikantstvo, koje ima za cilj da skrene pažnju sa važnijih stvari, kao što je gubitak Kosova ili činjenica da je Novak Đukić još uvijek na slobodi. Zločin nad tuzlanskom mladošću desio se 25. maja 1995. u Tuzli. U 20:55h sa Ozrena četničko-srpske horde su ispalile granatu, na šetalište Kapija u centru Tuzle, i usmrtile 71 osobu i ranile preko 200 osoba. Najmlađa žrtva je imala svega 3 godine.

Zar zločinci mogu uz dopuštenje potpuno inertnog čovječanstva uništiti mladost? Zar se u eri takozvane zaštite ljudskih prava i sloboda, a gdje je pravo na život, sveto pravo, može uzimati život? Može, mogu to četničko-srpske horde u agresiji, ali i sadašnja vlasti Srbije promocijom knjige koja dehumanizira žrtve i to je ono što nikada nećemo zaboraviti i oprostiti.

Tuzlanskim, sarajevskim, prijedorskim i mnogim drugim zločinima ubijena je mladost. Vječni mir mladosti će biti vječna opomena i svjedočanstvo da rezultati agresije i genocida u BiH moraju biti poništeni. Istina mora pobijediti, pravda mora biti zadovoljena. Najbolji odgovor kontinuiranoj srbijanskoj antibosanskoj kampanji je institucionalno lobiranje za kulturu sjećanja.

Negirati strašne zločine na Tuzlanskoj kapiji je zloupotreba prava na istinu, pravdu i prava na kaznu zločinca i onoga ko negira zločin. IGK će osnažiti aktivnosti protiv revizionista sudskih i historijskih činjenica o zločinu u Tuzli, protiv glorifikatora tog zla i zločinaca. Kontinuiranim, organizovanim i sistematskim negiranjem sudskih činjenica o zločinima u BiH, Srbija ne može imati vlastiti progres.

Srbija se tako svrstava na stranu gubitnika kome je jedino stalo da istina i pravda gube, da mržnja pobjeđuje ljubav, a nada gubi od beznađa. Naša obaveza je ići putem kulture sjećanja, istine i pravde”, ističe u reagovanju   Institut za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 07 Novembra, 11:28

    GOSPODO MOŽETE SE UJESTI ZA GUZICU ALI JE ISTINA DA STE TO URADILI KAO ŠTO STE URADILI I MARKALE.ZAŠTO NIKO NIJE SUĐEN ZA MARKALE I VASE MISKINA U HAGU,KAO I ZA RAČAK NA KOSOVU.PA ZATO ŠTO JE DOKAZANO DA JE PODMETAČINA.JA LIČNO SAM REZERVNI OFICIR ARTILJERIJE PA ZNAM PONEŠTO O DJELOVANJU GRANATE KAD PADNE NA TLO.NEMOŽE ONA DA UBIJA I RANJAVAVA ISKLJUČIVO PO DONJIM EKSTREMITETIMA VEĆ AKO PADA ODOZGO ONDA PRILIKOM EKSPLOZIJE GELERI LETE U VIS.DRUGO DOMET GRANATE,SA OZRENA IZ NAJBLIŽE TAČKE TOP 130mm NEMOŽE DOHVATITI TUZLU.U HAGU SVA VJEŠTAČENJA BERKA ZEČEVIĆA SU OSPORENA KAO DILETANTSKA,I DA JE PRAVDE TREBAO BI U ĆORKU JER RASPIRUJE MRŽNJU.VAŠI MEDIJI SIGURNO NISU OBAVIJESTILI VAŠU JAVNOST DA SU OPTUŽNICE ZA MARKALE I VASE MISKINA OTPALE I NISU BILE PREDMET RASPRAVE NA SUDU.,KOJI INAČE NIJE SUD NEGO TRIBUNAL A TRIBUNAL JE U PRINCIPU DEBATNI KLUB.MOŽETE SKIČATI KOLKO HOĆETE ALI ĆE ISTINA POLAKO ALI SIGURNO DA LZLĐE NA SVJETLO DANA.KAKAV JE TO INSTITUT U KANADI I KAKVE DOKAZE TRAŽI TAMO,VALJDA JE RAT VOĐEN OVDE A NE TAMO.JELI VI MISLITE DA ĆETE NA TAJ NAČIN SAMO LAGANJEM NA SRBE NAPRAVITI SITUACIJU ZA NORMALIZACIJU ODNOSA.O KAKVOJ VI AGRESIJI PRIČATE KAD SAM JA IZ MRKONJIĆA I CIJELI RODOSLOV MI JE ODAVDE MNOGO DUŠE NEGO OD KAD SU VAŠI TURCI OKUPIRALI OVE KRAJEVE,PA SMO IH ISTRPILI I VIDJELI IM LEĐA.NEMOJTE BITI BEZOBRAZNI JER VAŠI ZLOČINI NAD OVIM NARODOM JOŠ STOJE U FIOKAMA ALI ZAPAMTITE ODGOVARAĆETE ZA NJIH ILI POJEDINAČNO DA POKAŽETE NA ZLOČINCE U VLASTITIM REDOVIMA,ILI AKO NEĆETE VEĆ NA ONA TURSKO-KETMANSKI NAČIN DA TO SAKRIJETE KAO DA SE NIJE DESILO,ONDA ĆETE KAO I TURCI MORATI OTIĆI KOLEKTIVNO JER STVARATE SITUACIJU DA NAMA STALMO IMPUTIRATE STVARI KOJE SE NISU DESILE(AGRESIJA,GENOCID ZLOČINAČKI NAROD,GENOCIDNA TVOREVINA…)PA ĆE NAM DOSADITI KAO ŠTO JE VEĆ DOSADILO.MENI,NA PRIMJER KAO I DRUGIM LJUDIMA KOJI SU BILI NA RATIŠTU CIJELI RAT I TO NA VIŠE RATIŠTA,PRIČATI O AGRESIJI IVOJSCI IZ SRBIJE,A VJNIKA IZ SRBIJE NISMO NIGDJE VIDJELI OSIM VAŠIH SANDŽAKLIJA POSTALO JE TOLIKO ODVRATNO DA ISAN POŽELI DA VAS ZADAVI JER NAS JEBETE U ZDRAV MOZAK ZADNJIH 30 GODINA.DOSTA VIŠE I U PAMET SE JER POSTOJI OPASNOST DA ZAISTA NAJEBETE ALI ISKLJUČIVO ZBOG SVOG BEZOBRAZNOG PONAŠANJA.ZABORAVLJATE DA STE UVIJEK BILI PROTIV SRBA I PRILAZILI STE SVAKOM OKUPATORU I KLALI SRBE POD NJIHOVIM SKUTIMA PA KAD NJIH POBIJEDIMO ONDA SE PRIKLONITE I KAO TAD SMO BRAĆA,E PA VIŠE NISMO.O KAKVOJ VI SUVERENOJ BIH PRIČATE I GDJE VAM JE TA SUVERENOST U NAŠOJ REPUBLICI SRPSKOJ,EPA NEMA JE ,VEĆ JE OVO PRVO SRPAKA A ONDA SRBIJA A BIH NEMA NI U TRAGOVIMA KAO NI U HERCEG-BOSNI.SIĐITE SA OBLAKA I HODAJTE PO ZEMLJI BIĆE VAM BOLJE.NEKA TAJ INSTITUT U KANADI PITA MEKENZIJA ŠTA JE BILO U SREBRENICI.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku