hamburger-icon

Kliker.info

Inicijativa SDA: Pred Ustavnim sudom preispitati naziv entiteta Republika Srpska

Inicijativa SDA: Pred Ustavnim sudom preispitati naziv entiteta Republika Srpska

23 Januara
15:40 2019

Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenut će pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Kako javlja Fena u saopćenju za javnost pojasnili su da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata.
 
– Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH – ističu u SDA.
 
Prema Ustavu BiH, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju države, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt BiH.                                                             
 
Iz SDA naglašavaju da je to potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.
 
Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni.
 
Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 23 Januara, 21:35

    DOBIĆETE REFERENDUM O SAMOOPREDELJENJU REPUBLIKE SRPSKE I ŠTA ONDA.ZAR VAM NIJE JASNO DA JE PUTIN POZVAO SVE SRBE U BEOGRAD A NE VUČIĆ.BAŠ BI VOLIO DA VIDIM KAKO ĆETE DA UKINETE IME KOJE JE TEMELJ DEJTONA.AKO VAŠ SUD UKINE IME ŠTO NAS NE OBAVEZUJE I MI ĆEMO UKINUTI ZAVNOBIH U MRKONJIĆU GDJE JE I DONIJET,PA DA VIDIMO ŠTA ONDA.VAŠ ZAPAD MOŽE ZAJEDNO SA VAMA DA NAM DUVA U JAJA A MI ODOŠMO SA SRBIJOM,CRNOM GOROM KOSOVO SE PODRAZUMIJEVA I CRNOM GOROM SA MILOM U ĆORKI I TREĆINOM MAKEDONIJE,POŠTO ĆE OSTALO PODIJELITI BRAĆA GRCI I BUGARI.ŠIPTARI SVI IDU PREKO PROKLETIJA N,NORMALNO.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku