hamburger-icon

Kliker.info

Imenovana tročlana komisija : UN istražuje moguće ratne zločine Izraela

Imenovana tročlana komisija : UN istražuje moguće ratne zločine Izraela

12 Avgusta
08:05 2014

gazadzenaza7Ujedinjeni narodi imenovali su tri eksperta za međunarodnu komisiju za istragu mogućih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina počinjenih od obje strane u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze.William Schabas, kanadski profesor međunarodnog prava, će predvoditi panel, čiji su članovi Doudou Diene, ekspert veteran UN-a za ljudska prava iz Senegala i Amal Alamuddin, britansko-libanski advokat.

Nezavisni tim će istražiti “sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima u kontekstu vojnih operacija vođenih od 13. juna 2014”, navedeno je u saopćenju UN-a, kako prenosi Reuters.U jednomjesečnom ratu, obilježenom zračnim udarima na Gazu i raketama koje je Hamas ispalio na Izrael, ubijeno je 1.939 Palestinca i 67 ljudi na izraelskoj strani, dok su veliki dijelovi gusto naseljenog pojasa razoreni. Dogovoreno je da panel podnese izvještaj do marta sljedeće godine Vijeću za ljudska prava UN-a.

Potencijalna odgovornost

Navi Pillay, glavni zvaničnik UN-a za ljudska prava rekla je još 31. jula kako vjeruje da je Izrael namjerno suprotstavio međunarodnom pravu u vojnoj ofanzivi u Gazi i da bi svjetske sile morale da ga smatraju odgovornim za moguće ratne zločine.Izrael je napao kuće, škole, bolnice i jedinu električnu centralu u pojasu Gaze, kao i prostorije UN-a, što je očito kršenje Ženevskih konvencija, rekla je Pillay, koja je ranije bila sudija UN-a za ratne zločine.Izraelska i palestinska strana u Kairu vode razgovore kako bi pokušali doći do trajnog primirja.Trodnevni prekid vatre između Palestine i Izraela stupio je na snagu u noći s nedjelje na ponedjeljak, u jedan sat iza ponoći.Na prijedlog Egipta, Izrael i Palestina podržali su 72-satni prekid vatre. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku