hamburger-icon

Kliker.info

Ilija Jurišić pušten na slobodu, bit će održano novo suđenje (VIDEO)

Ilija Jurišić pušten na slobodu, bit će održano novo suđenje (VIDEO)

11 Oktobra
12:34 2010

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je danas presudu kojom je Ilija Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora i naložio ponovno suđenje pred prvostepenim sudom i potpuno novim sudskim vijećem.Istom odlukom sud je Jurišiću, koji je optužen kao nalogodavac napada na tuzlansku kolonu JNA 1992. godine, ukinuo pritvor i pustio ga da se brani sa slobode, javio je Tanjug.Jurišić je dužan da se javi na poziv suda kada to bude potrebno.Apelacioni sud odluku je obrazložio time što u prvostepenoj presudi nije izveden određeni broj dokaza kojim bi bila potvrđena optužba za nedozvoljenu upotrebu sredstava borbe.Jurišić, koji se nalazi u pritvoru od 11. maja 2007. godine, dočekao je ovu odluku vidno potresen. Zaplakao je, potom se rukovao sa sudijom i zahvalio mu na odluci da bude pušten na slobodu.Prema informacijama Mirjane Piljić, glasnogovornice Apelacionog suda u Beogradu, Ilija Jurišić danas je pušten na slobodu. Ostaje neizvjesno da li će se braniti sa slobode iz BiH ili iz Srbije.Jurišić treba biti pušten iz zatvora oko 13.30, nakon čega će se zaputiti u Tuzlu. Očekuje se da će u svom gradu biti u kasnim poslijepodnevnim satima gdje mu se priprema doček.

Slobodan čovjek                                       Predsjedavajući Vijeća za ratne zločine sudija Siniša Važić kazao je na javnom objavljivanju presude da je uvažena žalba branilaca na prvostepenu presudu od 12 godina zatvora i da će se novi postupak voditi pred "potpuno novim vijećem". – Jurišiću je ukinut i pritvor u kome se nalazi od 11. maja 2007. i po tom rješenju nije dozvoljena žalba, kazao je Važić. Važić je Jurišiću proručio "da je sada slobodan čovjek i da može da ide kući, ali da mora da se odaziva svim sudskim pozivima".Sudija je obrazložio da Apelacioni sud nije mogao meritorno da presudi jer nema ovlašćenja da, u mjeri u kojoj to ima prvostepeni sud, utvrđuje činjenično stanje i izvodi dokaze. Važićevo vijeće naložilo je Odjeljenju za ratne zločine da u ponovnom postupku utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po  čijoj naredbi.Važić je izrazio uvjerenje da će u ponovljenom postupku biti donesena jedna "čista, zakonita i pravno perfektna presuda".

Dozet: Sve opcije su otvorene               Đorđe Dozet, branitelj Ilije Jurišića, potvrdio je da nisu u potpunosti zadovoljni Odlukom Apelacionog suda u Beogradu. „Nismo u potpunosti zadovoljni današnjom odlukom. Stvar se može kretati u tri pravca. Prvi je da tužiteljstvo u potpunosti odustane od tužbe jer je, nakon današnje odluke jasno, da nema elemenata za procesuiranje Jurišića. Drugi scenarij je da se na osnovu sporazuma Srbija – Bosna i Hercegovina, slučaj prepusti pravosuđu BiH i na kraju, da se nastavi suđenje Jurišiću, ali s potpuno novim sazivom prvostepenog vijeća, što znači da bi sve krenulo od početka ali ovoga puta s pravim sazivom prvostepenog procesa“, kazao je branitelj Ilije Jurišića Dozet.

Pobijedilo pravo nad silom!                       Govoreći o ukidanju pritvora Jurišiću, Dozet je istakao da, formalno-pravno, e s jedne strane i zadovoljan današnjom odlukom suda u Beogradu, jer je njegov klijent "konačno na slobodi" i istakao da ga formalno-pravno sada ništa ne obavezuje da se javi na sudski poziv iz Srbije.  On je danas u izjavi novinarima ocijenio da je "pobijedilo pravo nad silom" i da je to najznačajniji dio postupka, te dodao da je on očekivao konačnu oslobađajuću presudu Jurišiću. Dozet smatra da tužilac u ovom slučaju neće odustati od gonjenja, iako na to ima pravo. "Za svakog ko razmišlja pravno, bilo bi sasvim dovoljno obrazloženje Apelacionog suda da odustane od gonjenja, jer je rečeno šta je za ovaj sud u nekom budućem postupku značajno", rekao je Dozet.

Jurišića ništa ne obavezuje :                        Jurišića ništa ne obavezuje da se javi na svaki sudski poziv iz Srbije i da taj sud ne može narediti njegovo privođenje iz BiH."Ali Jurišića obavezuje njegov obraz i ono što je od početka govorio da želi da iz ovog suda izađe čistog obraza. Jurišić će to ispoštovati do kraja i izaći iz ovog suda čistog obraza", rekao je Dozet.

Arnaut: Pozitivna i jako dobra odluka         Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut izrazio je zadovoljstvo odlukom Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu od 12 godina Iliji Jurišiću, kao i da mu ukine pritvor. "Odluka je pozitivna i jako dobra. On izlazi na slobodu i braniće se sa slobode. Najbitnije je da je Jurišić nakon 3,5 godine na slobodi", rekao je Arnaut novinarima nakon izricanja odluke Apelacionog suda.On je ocijenio da je značajno to što je Apelacioni sud u Beogradu, odnosno drugostepeno vijeće, odlučilo da se predmet vrati na prvostepeni postupak zbog izvođenja još nekih dokaza i dodao da je time devalvirana sama optužnica.Arnaut smatra da bi ti dokazi za koje Apelacioni sud smatra da nedostaju bili u Jurišićevu korist. Ambasador BiH u Srbiji je rekao da ne zna da li će Jurišić već danas otputovati za BiH, podsjećajući da on u Beogradu ima porodicu, odnosno sina.On je istakao da je Ambasada BiH u Beogradu već spremila dokumenta za Jurišića ako mu zatrebaju, jer ne znaju da li on ima ličnu kartu i pasoš.Arnaut je dodao da odluka Apelacionog suda govori o samoj presudi i optužnici i o tome na čemu su zasnovane, "odnosno govori o čuvenom sporazumu o povlačenju JNA iz BiH koji ne postoji, a na kojem je tužilac insistirao".

Tužilaštvo tražilo strožiju kaznu                         Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je u petak, na kraju žalbenog postupka, strožiju kaznu za Jurišića, koji je u septembru 2009. prvostepeno pred nekadašnjim Okružnim sudom u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe.S druge strane, Jurišićevi branioci Đorđe Dozet i Stevan Protić istakli su da nema pouzdanih dokaza da je Jurišić kriv i zatražili od sudskog vijeća da donese oslobađajuću presudu kao jedino moguće rješenje.Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu otvorilo je 22. septembra ove godine pretres protiv Jurišića i saslušalo 14 svjedoka.Pretres su pratile nevladine organizacije, Misija OSCE, te ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut.Među saslušanim svjedocima bio je i nekadašnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, koji je svjedočio putem video-linka iz suda u Sarajevu, a ponovo su saslušani i komandant kasarne Mile Dubajić i Meho Bajrić, koji je bio pretpostavljeni Jurišiću.Jurišić je tokom postupka negirao da je izdao naredbu o napadu, već da je prenio naređenje pretpostavljenog Mehe Bajrića, koja je glasila: "Na vatru odgovori vatrom".Uhapšen je 2007. godine na Beogradskom aerodromu i od tada je u pritvoru.Prema optužnici, "u napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila". (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku