hamburger-icon

Kliker.info

I predstavnik UN-a Chris Gunness se rasplakao usred TV intervjua o stradalima u Gazi (Video)

I predstavnik UN-a Chris Gunness se rasplakao usred TV intervjua o stradalima u Gazi (Video)

31 Jula
06:12 2014

gunness-aja-638x357Tokom intervjua uživo u programu katarske televizijske stanice Al Jazeere, glasnogovornika UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Chrisa Gunnessa u potpunosti su svladale emocije. Na Al Jazeeri je gostovao povodom najnovijeg napada na UN-ovu školu u Gazi, u koju se, misleći da su ondje sigurni od izraelskih napada, sklonilo oko 3.000 ljudi.'Prava Palestinaca, pa čak i njihove djece, u potpunosti se krše… i to je zapanjujuće’, rekao je vidno potreseni Gunnes, nakon čega je zastao i rasplakao se.

Snimatelj je zatim okrenuo kameru i Gunnessa više nije bilo u kadru, no njegovi su se jecaji i dalje prilično jasno čuli.U napadu u kojem je teško oštećena škola u srijedu je život izgubilo 16 ljudi.Napad je osudio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je izjavio da nema ‘ničeg sramotnijeg od napadanja djece u snu’, a napomenuo je i da je 17 puta Izraelu dano do znanja da je napadnuta škola sklonište za izbjeglice.Izraelske vlasti tvrde da je njihova vojska tek uzvratila na raketnu paljbu koja je došla iz blizine škole.Srijeda je, inače, bila dosad najkrvaviji dan u Pojasu Gaze. Na raznim je lokacijama, uključujući i jednu izrazito posjećenu pijacu  poginulo najmanje 106 ljudi. Palestinski dužnosnici tvrde da je spomenuta pijaca  bombardirana usred ‘humanitarnog primirja’, koje je tokom srijede na 4 sata bio proglasio Izrael.

Bijela kuća osudila bombardiranje UN-ove školeBijela kuća je u srijedu osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi izrazivši žaljenje što “hiljade  Palestinaca” koje je izraelska vojska pozvala da napuste svoj dom, nisu sigurni u skloništima koja su organizirali Ujedinjeni narodi.”Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci – među njima i djeca – te zaposlenici UN-a”, istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).Barem je 16 Palestinaca koji su se bili sklonili u tu školu, poginulo u srijedu u zoru u izraelskom bombardiranju na sjeveru Pojasa Gaze, objavile su spasilačke službe.”Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi”, dodaje glasnogovornica NSC-a.

“Ovo nasilje svjedoči da se što prije mora postići primirje”, zaključila je.Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje “neopravdanim”. “Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada”, istaknuo je glavni tajnik.I francuski predsjednik Francois Hollande je u srijedu osudio bombardiranje UN-ove škole u Pojasu Gaze i uputio poziv Francuske na trenutačno primirje.Hollande se “pridružuje glavnom tajniku UN-a koji je te događaje ocijenio ‘neopravdanima'”, dodaje se u priopćenju iz predsjedničkog ureda.”Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja. Svi napori moraju biti usmjereni k tome cilju”, navodi se u saopštenju (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku