hamburger-icon

Kliker.info

Humanista godine u Švedskoj : Sana iz Olova s dva fakulteta

Humanista godine u Švedskoj : Sana iz Olova s dva fakulteta

20 Juna
06:36 2009

Zove se Sana Alajmović, rodom je iz Olova, živi u Švedskoj i danas je jedna od najpoznatijih djevojaka u toj državi. U Švedsku je stigla kada je počeo rat u BiH i kako je ispričala tamošnjim novinarima, tada “nisam znala ni šta ću ni kuda ću”.

Upravljanje sudbinom                    I ušla sam u svijet literature I onoga što ona nosi sa sobom – radioznalost, fantaziju, želju za analiziranjem ljudi, događaja, okoline…Da bih zadovoljila ambicije I ostvarila ciljeve koje sam sama sebi zadala, rano sam naučila da bez discipline i plana u radu nema ništa. Shvatila sam da će mi jedino znanje i obrazovanje pomoći da uredim svoj život kako želim i sama upravljam svojom sudbinom – ispričala je Sana za švedske listove.Dok je pohađala osnovnu i srednju školu, obavezno je radial kako bi mogla finansirati odlazak na ljetne kurseve engleskog jezika u Velikoj Britaniji.

Završila je internacionalnu IB gimnaziju u kojoj se kompletna nastava odvija na engleskom jeziku. Bila je briljantna učenica – među četiri odsto svih đaka IB gimnazije u svijetu koji su osvojili maksimalne ocjene.Namjerava je studirati psihologiju na Oksfordu, a onda se predomislila “jer sam shvatila da je za mene neki energičniji posao”. Upisala se na štokholmski HHS, privatni fakultet koji ima izuzetno visok ugled u svijetu.  – Odlučila sam se za ekonomiju, jer HHS nudi ogromne mogućnosti svojim studentima ogromne mogućnosti, pošto tijesno surađuje s privredom i najboljim svjetskim ekonomskim fakultetima – objasnila je Sana koja uporedo polaže ispite i na Univerzitetu Štokholm gdje studira psihologiju i filozofiju. Dobila je i švedsku studentsku nagradu “Humanista godine”.

Projekat u Dubaiju                                              – Ja nisam tip posmatrača u životu, uvijek moram biti aktivni učesnik u svemu. Trenutno sam predstavnik HHS-a u izbornoj komisiji za ovu i iduću godinu za izbor delegate za Udruženje studenata Univerziteta Štokholm. Član sam Upravnog odbora HHS-a i tu sam jedina žena. Vodim veliki projekat – organizaciju najvećeg sajma za regrutovanje preduzeća I banaka iz finansijskog sektora. U projektu Dubai Gold zadužena sam za štampanje knjiga namijenjenih privrednicima koji su zainteresirani za arapsku kulturu poslovanja i nedavno sam službeno provela tri sedmice u Dubaiju. Angažovana sam I u organizaciji koja pomaže dosljenicima u Švedsku…Sve što radi, Sana i naplati, a dvije godine zaredom dobivala je stipendije Udruženja privrednika Halmstada. Od HHS-a dobila je novac da bi ovog ljeta mogla završiti projekat o saradnji kulture i privrede u Štokholmu.- Sada usavršavam i njemački jezik. Iduće godine ću otići na neki od univerziteta najvjerovatnije u Americi, mada imam ponuda i s nekih univerziteta u Australiji i Singapuru. Znate, ništa ne radim zbog lične afirmacije, nego iz želje da dokažem da djevojka iz Bosne koja je došla kao izbjeglica u Švedsku, može biti uspješna.

U rodnom Olovu uči djecu engleski jezik                                      Sana Alajmović kaže da je na nju posebno ponosan dedo Alija I da kad god joj se ukaže prilika ode u svoje Olovo.- Prošlog ljeta u Olovu sam organizovala kurs iz engleskog jezika za osnovce i druženje s njima ispunilo me finim osjećajima i dalo mi nadu za moju državu BiH. U Olovu sam se lično uvjerila u talenat tih dječaka i djevojčica I njihovu želju da uče I budu dio savremenog svijeta – to je ta pokretačka snaga koja može pomoći da naša država stane na noge I bude ravnopravni sudionik svjetskih dešavanja – kazala je Sana Alajmović za švedske medije.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku