hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatska u šoku : Slovenija dobila dvije trećine Piranskoh zaliv !?

Hrvatska u šoku : Slovenija dobila dvije trećine Piranskoh zaliv !?

22 Jula
16:08 2015

VesnaP13Hrvatska je izgubila granični spor sa Slovenijom i najmanje dvije trećine Piranskog zaliva pripašće Sloveniji, prenose pojedini hrvatki mediji.Mediji navode i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudija Arbitražnog suda da se presudi u njihovu korist. Spominju se transkripti iz kojih se može zaključiti da je Slovenija dobila spor već u ranoj fazi.

“Večernji list” je objavio da posjeduje transkripte razgovora slovenačkog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda i ostalih arbitara.  Iz dijelova transkripta vidljivo je kako je Sekolec navodno prenio izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” i da najmanje dvije trećine Piranskog zaleva ide Sloveniji.

Povodom medijskih objava, prva potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić sazvala je konferenciju za medije na kojoj je izjavila da je “Hrvatska vrlo zabrinuta zbog navoda koji su izašli u današnjim novinama, a ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo isitinito to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo sitaciju s tim postupkom arbitraže.”

“Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj namjeri. Ulazimo i ušli smo u ovu proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije. U to smo ušli s namjerom da se isključivo u skladu s međunarodnim pravom odrede granice bilo na moru bilo na kopnu. Ispitaćemo sve koliko će biti u našoj moći. Svakako ćemo se javiti i komisiji i sudu, mi smo neke prve sumnje imali proljetos, kada je ministar spoljnih poslova Slovenija izjavio da imaju neformalne informacije da će odluka ići u korist Slovenije. Tada smo pisali Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu. Smatramo da se ta sumnja barem donekle ponovo pojavila kao opravdana, Ispitaćemo ako je zaista tako onda je to šokantno i mijenja situaciju”, rekla je Pusić, naglašavajući da je najpre potrebno provjeriti da li su medijski navodi tačni i da će nakon toga donositi odluke..

Ona je dodala da .”Hrvatska ništa nije postigla u lobističkom smislu osim što je slala podnesak” i istakla je da je lobiranje najstrože zabranjeno.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku