hamburger-icon

Kliker.info

Hrle kod Obame : Ambasador BiH predao akreditivna pisma predsjedniku SAD

Hrle kod Obame : Ambasador BiH predao akreditivna pisma predsjedniku SAD

02 Februara
18:35 2016

HrleObi2Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Haris Hrle predao je akreditivna pisma predsjedniku Baracku Obami. Nakon prigodnog prijema u historijskoj “Ruzveltovoj sobi” Zapadnog krila Bijele kuće, službena predaja akreditiva je upriličena u Ovalnom uredu predsjednika Sjedinjenih Država, saopćeno je iz bh. ambasade u SAD-u.

– Navršilo se dvadeset godina otkako su Sjedinjene Države pomogle u zaključivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, nakon više od tri godine brutalnog rata, donio mir. Bosna i Hercegovina i njeni građani napravili su važan napredak u oporavku od tih teških vremena. Ponosni smo što smo u prilici podržati rekonstrukciju države, pomoći jačanje njenih institucija i biti u prilici pomoći Bosni i Hercegovini u njenoj ponovnoj obnovi – naveo je američki predsjednik.

U okviru očekivanih ciljeva i budućih aktivnosti, predsjednik Obama je podcrtao da cilj Sjedinjenih Država ostaje kompletiranje procesa tranzicije u pravcu prosperitetne bosanskohercegovačke demokracije, čvrsto ukotvljene unutar Euro-Atlantske zajednice.

– Bosna i Hercegovina je već napravila važan iskorak prema zacrtanim ciljevima vezanim za članstvo u NATO-u iEvropskoj Uniji, ali se još suočava s mnogim izazovima. Bosna i Hercegovina mora implementirati ključne političke i ekonomske reforme. Sjedinjene Države i dalje ostaju spremne da vam pomognu i dajemo punu podršku u reformskom toku koji BiH treba pokrenuti naprijed – istakao je predsjednik Obama.

– Gospodine Ambasadore, očekujem da sarađujem s Vama u korist naše zajedničke agende te očekujem nastavak produbljivanja snažnog i stalnog prijateljstva između naše dvije države – zaključio je predsjednik Obama u okviru ceremonijalne predaje akreditivnih pisama novoimenovanog bh ambasadora.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku