hamburger-icon

Kliker.info

Holivudski glumci i scenaristi u istorijskom štrajku : “Vrijeme je da skinete MASKE i pokupite ZNAKOVE”

Holivudski glumci i scenaristi u istorijskom štrajku : “Vrijeme je da skinete MASKE i pokupite ZNAKOVE”

14 Jula
16:05 2023

Lideri holivudskih sindikata glumaca izglasali su jučer da se pridruže scenaristima u prvom zajedničkom štrajku poslije više od šest decenija, stopirajući produkciju u industriji zabave jer su propali razgovori o novom ugovoru sa studijima i servisima za streaming.

Izvršni direktor Udruženja filmskih glumaca – Američke federacije radio i televizijskih umjetnika Duncan Crabtree Ireland rekao je novinarima da je rukovodstvo tog sindikata glasalo za obustavu rada nekoliko sati pošto im je istekao ugovor i poslije prekida pregovora sa Alijansom filmskih i Televizijskih producenta koji predstavljaju poslodavce, uključujući Disney, Netflix, Amazon i druge.

Sindikalni lideri rekli su na konferenciji za novinare da su jednoglasno glasali za početak štrajka u ponoć.

To je od 1980. godine prvi štrajk za glumce filmskih i televizijskih emisija. I to je prvi put od 1960. godine da dva velika holivudska sindikata štrajkuju u isto vrijeme.

Šef Disney Bob Iger upozorio je u četvrtak da bi štrajk glumaca imao “veoma štetan efekat na cijelu industriju”. Ulozi u pregovorima uključivali su i osnovnu i preostalu platu, za koju glumci kažu da je smanjena inflacijom. Sindikati glumaca uključeni u štrajk predstavlja više od 160.000 filmskih glumaca, televizijskih novinara, spikera, voditelja i kaskadera. Štrajk uključuje samo 65.000 sindikalnih glumaca iz televizijske i filmske produkcije, koji su velikom većinom glasali da ovlaste svoje lidere da proglase štrajk prije nego što su razgovori počeli 7. juna.

Više od 1.500 članova Udruženja pisaca Amerike štrajkuje otkako su njihovi pregovori propali i njihovi ugovor istekli 2. maja.

Pošto se štrajk očekivao, londonska premijera filma Christophera Nolana “Oppenheimer” je pomjerena za sat raniije da bi glumci mogli da prošetaju crvenim tepihom prije početka štrajka.

Fran Drescher se žestokim govorom obrušila na holivudske studije nakon što razgovori između sindikata glumaca i studija nisu uspjeli spriječiti štrajk, nazvavši ih “odvratnim” jer tvrde da “gube novac slijeva i zdesna a da u isto vrijeme daju stotine miliona dolara svojim izvršnim direktorima”.

U govoru koji je u četvrtak naveliko kružio – posebno među mnogima koji nisu znali da je zvijezda Dadilje na čelu Sag-Aftre, najvećeg holivudskog sindikata – Drescher je rekla da su glumci “marginalizirani, nepoštovani i obeščašćeni” poslovnim modelom koji je drastično promijenjen streamingom i umjetnom inteligencijom.

“Ono što se ovdje dešava je važno jer ono što nam se dešava, dešava se u svim poljima rada, kada poslodavci daju prioritet Wall Streetu i pohlepi i zaborave na bitne faktore koji čine da mašina radi”, rekla je.

“Mi smo ovdje žrtve. Bili smo žrtvovani od strane veoma pohlepnog entiteta. Šokirana sam načinom načinom na koji nas ljudi sa kojima smo poslovali, tretiraju. Ne mogu vjerovati, iskreno, koliko smo udaljeni oko toliko stvari. Kako se izjašnjavaju o siromaštvu, da gube novac lijevo i desno kada daju stotine miliona dolara svojim izvršnim direktorima. To je odvratno. Sram ih bilo. Oni stoje na pogrešnoj strani istorije.”

Njen govor u četvrtak bio je neobičan, a 65-godišnja glumica je tresla šakama i povremeno sklopila oči kako bi odagnala suze. „Probudite se“, rekla je studijima. “Tražimo poštovanje! Ne možete postojati bez nas!”

Bette Midler je na Twitteru kritizirala tehnološke kompanije navodeći mnoge industrije koje su pogođene, prije nego što se fokusirala na Hollywood. “Glumci imaju pravo da štrajkuju, kao i pisci”, napisala je ona. “Ako želite devalvirati i uništiti industriju, to više nije održiv poslovni model.”

Cynthia Nixon je na Twitteru napisala da je “ponosna što stoji uz WGA i da su studiji ti koji su “predugo ubirali naš trud”. Dodala je: “Pobijedit ćemo!”

Jamie Lee Curtis je podijelila objavu na Instagramu koja je glasila: “Vrijeme je da skinete MASKE i pokupite ZNAKOVE”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku