hamburger-icon

Kliker.info

Holbrooke odgovara Šaćirbegoviću: Nije istina da sam trgovao Srebrenicom i Žepom

Holbrooke odgovara Šaćirbegoviću: Nije istina da sam trgovao Srebrenicom i Žepom

09 Novembra
13:11 2006

 

 

– To je potpuna neistina. Takvo nešto ni u kom slučaju ne može se meni pripisati. Štaviše, snažno sam zagovarao da se protiv bosanskih Srba poduzme vojna akcija – kazao je Holbruk u izjavi za "Dnevni avaz".On je citirao i dijelove iz svoje knjige "Završiti rat", koja detaljno opisuje događaje koji su prethodili potpisivanju Dejtonskog sporazuma i pregovore u Ohaju.   Holbruk navodi da je njegov sin Entoni (Anthony) polovinom jula bio u Tuzli i, kao radnik humanitarne organizacije, iz prve ruke slušao svjedočenja preživjelih Srebreničana.    – Moju preporuku da se upotrijebi zračna sila protiv bosanskih Srba u drugim dijelovima zemlje odbacile su zapadnoevropske nacije čije su trupe bile na kocki u Bosni, ali i Pentagon – svjedoči Holbruk.Prenosi i da je 13. jula francuski predsjednik Žak Širak (Jacques Chirac) nazvao Bila Klintona (Bill Clinton), predsjednika SAD, u vrijeme kada su Srbi sistematski ubijali Bošnjake iz Srebrenice.
– Rekao je da se nešto mora učiniti i predložio da američki helikopteri prevezu u Srebrenicu francuske trupe da pomognu gradu. Ovaj prijedlog već je razmatran putem zvaničnih francuskih kanala, ali je naišao na žestoko protivljenje ne samo Britanaca i Pentagona, nego i same Širakove vlade. Nije bilo šanse da bude prihvaćen – navodi Holbruk.Ističe da su bosanski Srbi znali da Evropljani neće dopustiti intervenciju jer su njihovi vojnici u uniformama UN-a bili ili mogli postati taoci.
– Entoni je ostao u Tuzli i redovno me izvještavao o njihovoj drami. Nekoliko puta, na svoj karakterističan otvoren i nagao način, Entoni je vikao preko telefona da Vašington nešto učini, da ja trebam "maknuti stražnjicu". Ustvari, satima sam neuspješno pokušavao naći način da se zaustvi tragedija u Srebrenici i Žepi – kaže Holbruk.

 

 

(Dnevni avaz)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku