hamburger-icon

Kliker.info

Historijski sastanak predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje : ” Riješit ćemo velik problem, veliku dilemu, radit ćemo zajedno “

Historijski sastanak predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje : ” Riješit ćemo velik problem, veliku dilemu, radit ćemo zajedno “

12 Juna
04:37 2018

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kolega iz Sjeverne Koreje Kim Jong-un sastali su se i rukovali u Singapuru, u susretu koji svijet označava historijskim.

Nekoliko sati uoči početka samita sa sjevernokorejskim liderom, predsjednik SAD Donald Trump napisao je na Twitteru da će se uskoro saznati da li je moguć “istinski dogovor”, dok je Kim u obilasku Sinapura rekao da je “impresioniran čistim i lijepim gradom”.

Trump je naveo da sastanci na nivou osoblja između SAD-a i Sjeverne Koreje “protiču dobro i brzo”, ali da “na kraju, to nije važno”, prenosi Tanjug.

“Svi ćemo uskoro saznati da li istinski dogovor, za razliku od onih u prošlosti, može da se postigne”, poručio je američki predsjednik.

Istovremeno, Kim je prekinuo pripreme za samit i u večernjem obilasku grada-države pozirao sa singapurskim zvaničnicima u tropskoj bašti, prenosi Reuters.

Kim, koji je pod jakim obezbjeđenjem u nedelju doputovao u Singapur i nije se u javnosti u ponedjeljak pojavljivao do 21:00 sati po lokalnom vremenu, iznenada se pojavio u odijelu u maoističkom stilu i, u pratnji sestre i pomoćnika, ušao u crnu limuzinu.

U obilasku grada pratio ga je autobus pun saradnika i članova obezbjeđenja, kao i desetine singapurskih policajaca na motorima.

“Singapur je čist i lijep”, rekao je Kim prilikom obilaska, dodavši da želi da nešto nauči iz iskustva ove jugoistočne azijske države koju, kaže, smatra impresivnom, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Kimovo putovanje u Singapur je njegovo najdalje putovanje otkako je došao na vlast krajem 2011, nakon očeve smrti, a njegova šetnja izvan hotela izazvala je veliko iznenađenje i uzbuđenje među gostima hotela, kojima je rečeno da ostanu iza barikade dok su sjevernokorejsko obezbjeđenje i singapurska policija blokirali hol.

U saopćenju Bijele kuće se navodilo ranije da će sastanak dvojice predsjednika trajati 45 minuta, a sastanak delegacija dviju zemalja sat i pol, javlja agencija Anadolija.

Susret Kima i Trumpa bio je nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci kada su razmjenjivali uvrede izazivajući strah u svijetu od mogućeg nuklearnog rata.

To će biti prvi sastanak jednog aktuelnog američkog predsjednika i jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950-1953, podsjeća agencija Beta.

Nakon sastanka dvojice lidera i delegacija dviju zemalja planiran je i radni ručak.

Sastav delegacije SAD-a

U delegaciji SAD-a bit će i državni sekretar Mike Pompeo, šef Trumpovog kabineta John Kelly i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Očekuje se da se Trump na kraju samita obrati medijima.

Washington je saopćio da je spreman da u zamjenu za obećanje Sjeverne Koreje o denuklearizaciji, pruži Pjongjangu jedinstvene sigurnosne garancije.

Mnogi su skeptični po pitanju odustajanja sjevernokorejskog vođe od svog nuklearnog programa u koji je uložio velike napore.

Nije jasno koje će odluke biti donesene na samitu između Trumpa i Kima.

Donald Trump i Kim Jong-un su se pojavili na dogovorenoj lokaciji pred gomilom fotoreportera te su se rukovali i zajedno im pozirali. Nakon toga su se zaputili nekoliko metara dalje, razmijenili nekoliko riječi uz pomoć prevoditelja, a onda se rukovali još jednom i zaputili se prema prostoriji u kojoj će održati sastanak.

Dok su dolazili jedan prema drugome, prisutni su mogli načuti Kima kako na engleski pozdravlja Trumpa: – Drago mi je što se vidimo, gospodine predsjedniče.

U prostoriji u koju su se povukli Trump je kratko rekao da se osjeća sjajno te je izrazio očekivanje da će sastanak biti produktivan i da će ‘bez sumnje’ on i Kim imati sjajne odnose.

– Čast mi je biti ovdje, rekao je Trump.

– Stare predrasude i prakse predstavljale su prepreke na našem putu, ali sve smo ih zaobišli i evo nas tu danas, rekao je Kim.

– Istina, dodao je Trump i zahvalio mu.

Lideri su se još jednom rukovali, a fotoreporterima je zatim naređeno da napuste prostoriju kako bi sastanak mogao započeti.

Trump i Kim su završili sastanak u četiri oka koji je trajao 41 minutu te su ponovno kratko izašli pred fotoreportere.

– Bilo je vrlo dobro. Vrlo dobro. Imamo sjajan odnos. Hvala vam, rekao je Trump novinarima, ignorirajući njihova pitanja.

Dvojica lidera sada su u konferencijskoj sali u društvu svojih izaslanstava i nastavljaju razgovore.

– Uspjet ćemo, moglo se čuti Trumpa na početku ovog sastanka.

– Riješit ćemo velik problem, veliku dilemu, radit ćemo zajedno na tome, dodao je Trump.

– Bit će izazova, ali surađivat ćemo, kazao je Trump.

Završio je sastanak izaslanstava, razgovori bi se trebali nastaviti u ponešto izmijenjenom sastavu na radnom ručku.

Prije odlaska na ručak Trump je fotoreporterima u prolazu kratko dobacio da se nada kako će na fotografijama svi ispasti ‘prelijepi, naočiti, zgodni, mršavi i savršeni’, očito podbadajući Kima.

Završio je i radni ručak. Trump i Kim su se pojavili na mjestu na kojem su se prvi put rukovali. S Kimom je u društvu bila i njegova sestra.

– Bio je to sjajan sastanak, postigli smo veliki napredak, mnogo više nego što je itko očekivao, rekao je Trump i pozvao Kima da odu potpisati nešto, ali ne zna se što. Odšetali su do Trumpove limuzine, na trenutak je izgledalo da će obojica ući u nju, otvorila su se vrata, ali onda su se zatvorila i dvojica lidera su odšetala nekoliko koraka dalje, natrag prema hotelu.

Nakon kratke diskusije, koja je izgledala srdačno, Trump je ušao u hotel, a Kim je otišao u drugom smjeru. Nije viđeno da su potpisali išta

(Kliker.info-agencije-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku