hamburger-icon

Kliker.info

Hillary Clinton : Amerika ne može riješiti najveće probleme sama, a svijet ih ne može riješiti bez Amerike

Hillary Clinton : Amerika ne može riješiti najveće probleme sama, a svijet ih ne može riješiti bez Amerike

13 Januara
19:16 2009

 

Američka senatorica Hillary Clinton najavila je da će kao šefica State Departmenta obnoviti dobre veze s američkim partnerima u svijetu. – Amerika ne može riješiti najveće probleme sama, a svijet ih ne može riješiti bez Amerike – rekla je Hillary na saslušanju pred senatskim vanjskopolitičkim odborom, čime je  počela službena procedura kojom bi trebala biti imenovana na

 čelo američke diplomacije.
Izravna pogodovanja?       
Očekivalo se da Hillary neće imati većih problema budući da su njezino imenovanje hvalili i demokrati i republikanci. Najškakljivija su se pitanja očekivala oko fondacije njezina supruga, Clintonove globalne inicijative, koja je od osnivanja dobila najmanje 492 milijuna dolara donacija, uključujući i milijune od stranih vlada, zbog čega bi se Hillary Clinton mogla naći u sukobu interesa. Američki kongresnici već su tražili više detalja o sporazumu koji su ona i novoizabrani predsjednik Barack Obama dogovorili nakon izbora. Prema tom dogovoru, State Department će imati pravo provoditi reviziju donacija koje Clintonova fondacija prima iz inozemstva, a moći će i unaprijed ocijeniti primjerenost Billovih konzultantskih poslova i plaćenih govora. Pitanja su se očekivala i u vezi s otkrićem agencije Associated Press kako službena korespondencija Hillary Clinton pokazuje da je najmanje šest puta intervenirala u odluke vlasti direktno povezane s tvrtkama i drugim donatorima njezina supruga. Tako je, primjerice, 2005. pisala ministru zdravstva Mikeu Leavittu i tražila da se odobri korištenje Merckova cjepiva Gardasil protiv HPV-a, virusa koji izaziva rak vrata maternice. Tvrtka Merck je između 2006. i 2008. Clinonovoj inicijativi donirala 55.000 dolara, ali tvrdi da nije komunicirala s Hillary Clinton u vezi s cjepivom. Hillary je 2005. pisala Leavittu i u vezi s Barrovom pilulom “za dan poslije”, te je tražila da odobravanje te kontracepcije vodi “znanost, a ne politika”. Barr je Billovoj fondaciji donirao između 10 i 25 tisuća dolara. No, predsjednik vanjskopolitičkog odbora, senator John Kerry, rekao je da za Hillary neće biti većih prepreka. 
Glavni izazovi
Gaza i izraelsko-palestinski sukob
Hillary Clinton je u kampanji bila sklonija izraelskoj strani, a odmah po dolasku u State Department dočekat će je izraelska invazija u Gazi.

Iran

Ključno će pitanje biti hoće li Obamina administracija imati izravni kontakt s Teheranom i
na kojoj razini.
Sjeverna Koreja
Očekuje se da će pregovori pet nacija i Sjeverne Koreje biti prioritet

Rusija

Hillary čekaju pogoršani odnosi s Rusijom, posebno zbog američkih planova da u istočnoj Europi instaliraju dijelove antiraketnog štita.
Irak
Stabilnost Iraka i povlačenje američkih postrojbi bit će još jedan od fokusa za Hillary, koja smatra da je povlačenje “prvi korak prema obnovi pozicije SAD-a kao globalnog lidera”.
Afganistan, Pakistan, Indija
Hillary je predložila da američki izaslanik pomogne Afganistanu i Pakistanu da dogovore borbu protiv talibana i al-Qa’ide. Važno će biti i smanjenje napetosti Pakistana i Indije.
Ekonomska kriza
Izazov u vrijeme ekonomske krize bit će pronalaženje novca za međunarodnu pomoć.
Kina
Hillaryje rekla da će američki odnosi s Kinom biti najvažniji bilateralni odnosi u svijetu u ovom
stoljeću.      (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku