hamburger-icon

Kliker.info

Hećo dogovorio povećanje satnice

Hećo dogovorio povećanje satnice

09 Septembra
16:35 2007

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo jučer je obavio dvoiposatne razgovore sa upravom i generalnim direktorom "Mittal Steela" Zenica M.K. Šrinivasanomnakon kojih je učinjen bitan pomak u "omekšavanju" stavova prije generalnog štrajka u ovoj kompaniji, zakazanog za sutra.
Trenutna osnovna satnica u kompaniji je 2 KM, Sindikat je tražio 2,50, a uprava je nudila prvobitno 2,18 KM.
– Dogovoreno je da uprava pristane na osnovnu satnicu od 2,25 KM što je realno maksimum koji se u ovoj fazi proizvodnje i investicija može dobiti, a što je 15-20 posto po satu više od trenutnih 2 KM – kazao nam je Hećo.
Nakon sastanka, međutim, federalni ministar sa saradnicima nije imao kome prenijeti šta je dogovorio sa upravom, i pored jednosatnih pokušaja. Svi čelnici Sindikata, uključujući predsjednika Islama Imamovića bili su "nedostupni" na mobitele i van sindikalnih prostorija.
Na kraju se Hećo sastao sa predsjednikom Sindikata ZDK Mirnesom Isakovićem, kojem su njegove sindikalne "kolege" također bile nedostupne, pa su informacije prenesene Jakovu Nikiću, prvom sindikalcu metalaca ZDK.
Za danas u podne zakazana je Skupština Sindikata "Mittal Steela" Zenica, koja treba verifikovati odluku o stupanju u štrajk, nakon prekida pregovora uprave i Sindikata "Mittal Steel" Zenica.

– Prekobrojnih 47 radnika je greška Sindikata, a ne uprave, jer postoji jasan sporazum koji je potpisao Sindikat i njihova sudbina je bila jasna od početka, a to su otkazi. Oni imaju šansu da budu angažirani u pripremi ili pokretanju integralne proizvodnje.
Vlada će pomoći, u saradnji sa "Mittalom", da se za njih nađe rješenje. Otpremnine se kreću od šest do sedam hiljada KM, uz 500 KM za prekvalifikaciju – kaže Hećo. (Avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku