hamburger-icon

Kliker.info

HBO-ov dokumantarac “Houston, we have a problem” : Da nije bilo Tita, Amerikanci ne bi sletjeli na Mjesec? (Video)

HBO-ov dokumantarac “Houston, we have a problem” : Da nije bilo Tita, Amerikanci ne bi sletjeli na Mjesec? (Video)

07 Marta
03:56 2016

Titokenedy1Na filmskom festivalu Tribeca u New Yorku u aprilu  svoju svjetsku premijeru imat će film “Houston, we have a problem” slovenskog filmaša Žige Virca koji se bavi jednom od najveće teorije zavjera Hladnog rata – je li Jugoslavija imala svemirski program kojeg je Tito prodao Amerikancima, nakon čega su Amerikanci uspjeli sletjeti na Mjesec?

U najavi filma priča kaže da je Jugoslavija svoj program razvila na temelju tajnih dnevnika uglednoga slovenskog znanstvenika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski je program uspostavljen već iduće godine.

Krajem 1960. godine SAD je saznao za jugoslavenski svemirski program, a u martu 1961. godine, tvrde autori, Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju  iste godine, dakle samo dva mjeseca nakon toga, tadašnji je predsjednik John Kennedy najavio odlazak na Mjesec. U traileru se može čuti glas čovjeka koji je o tome sve znao kako govori da je “falsificirao skice i uljepšavao rezultate testnog lansiranja”.

Detalji ove nevjerojatne priče, za koju su mnogi do sada rekli da za nju nema dokaza, a NASA godinama tvrdila da nije istina da je Kennedy od Tita kupio bilo što slično, idu ovako.

Tito je 1961. godine prodao jugoslavenski svemirski program Amerikancima koji je tajno razvijan u objektu ‘505’ – podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća.

Zahvaljujući ovom velikom ‘poklonu’ Amerikanci su poslali prvog čovjeka na Mjesec, Jugoslavija je postala odmah poslije toga najprosperitetnija kumunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi playboy i jedan od najuglednijih svjetskih lidera.

Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, desetljećima je ostala skrivena u jednoj od najtajanstvenijih vojnih baza u tadašnje vrijeme – aerodromu ‘Željava’ nedaleko od Bihaća, vrlo blizu granice Hrvatske i BiH.

Željava je, prema toj priči, bila najveći podzmeni svemirski centar u Europi, a navodno su se tamo čak i izrađivale rakete za SAD, dok su Tito i Jovanka, opet navodno, redovito posjećivali središte NASA-e u Houstonu.

Bill Barry, NASA-in povjesničar, već je jednom demantirao ovu priču, te je kazao da čak i da je istina da je Kennedy od Jugoslavije kupio svemirski program, Amerika nikada ne bi dozvolila da se sazna da im je u slijetanju na Mjesec pomogla tehnologija proizvedena izvan Amerike.

Za nešto više od mjesec dana film (inače prva HBO-ova produkcija u ovom dijelu Europe) o ovoj možda i najluđoj priči iz bivše Jugoslavije bit će predstavljen svjetskoj javnosti, a trailer završava riječima Richarda Nixona: “Zbrisat ćemo te jugoslavenske kurvine sinove s lica zemlje. Mislim to ozbiljno.”

(Kliker.info-Express)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku