hamburger-icon

Kliker.info

Havijer Solana: Brzina ulaska BiH u EU zavisi od domaćih vlasti

Havijer Solana: Brzina ulaska BiH u EU zavisi od domaćih vlasti

06 Decembra
05:14 2006

"Liderima u BiH je sasvim jasno šta trebaju uraditi kako bi prešle put integracije u EU i NATO. Članovima Predsjedništva BiH, ključne institucije u ovoj zemlji, poručio sam da je evropski put vaše zemlje izvjestan, ali da je to dvosmjerna obaveza. Mi ćemo pomagati, ali vaša je obaveza provoditi reforme. Brzina integriranja zavisi od brzine prihvatanja i provedbe reformi", kazao je Solana.

Pojasnio je da integriranje BiH u EU nije vezano za bilo koju drugu zemlju u regionu, već isključivo za ispunjenje traženih uvjeta. "Ponavljam, brzina ulaska BiH u Evropsku uniju zavisi od ispunjenja uslova. To podrazumijeva punu saradnju s Haškim tribunalom, te provedbu poznatih reformi. Vaši lideri znaju šta trebaju uraditi, a mi ćemo im pomoći u tome", dodao je Solana. Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da Bosna i Hercegovina ima mnogo ljudi u EU, koji domaćim vlastima žele i mogu pomoći da provedu nužne reforme.

"Većina građana BiH opredijeljena je za ulazak naše zemlje u EU. Pozivnica za ulazak u Partnertstvo za mir je prvi korak na putu ka evroatlantskim integracijama. To je priznanje za postignuti napredak, ali istovremeno i obaveza da nastavimo sa reformama u narednom periodu", zaključio je Radmanović. Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, osim susreta sa članovima Predsjedništva BiH, prisustvovao je i ceremoniji primopredaje dužnosti zapovjednika EUFOR-a. Ponovio je da je prisustvo evropskih snaga u BiH još jedna potvrda opredijeljenosti EU za osiguranje mira, prosperiteta i sigurnosti u regionu. (NN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku