Uoči ovog 11. jula i 23. godišnjice genocida u Srebrenici, svjetlo dana je ugledalo djelo autora Admira Muhić, pjesnika i imama u Maljevcu kod Karlovca. Riječ je o poemi “Hatidža Majka Srebreničanka” koju je Muhić napisao prije nekoliko godina, a koja je ovih dana dobila i svoje audio izdanje.

Očekuje se i skori izlazak Muhićeve knjige koju nosi upravo poema za koju ga je, inače, inspirirala majka Hatidža Mehmedović, hrabra majka Srebrenice koja je sinoć preselila na Ahiret.

“A ja,

Majka Hatidža Srebreničanka.

Učim i dovim:

Spasi nas od zlotvora, krvnika i potvora.

Spasi nam Bosnu šehidsku rosnu i prkosnu.

Neka moja suza s moga lica bude dova da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Amin! “

 

Mehmedović je nakon duže i teške bolesti preminula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ona je u genocidu u Srebrenici 1995. izgubila brojne članove porodice i duže od dvije decenije provela je boreći se za istinu.

Hatidži Mehmedović su u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine ubijena dva sina Almir (18) i Azmir (21) i muž Abdulah (44) .

“Vjerujem da je ovo kapitalno djelo koje ima svoju umjetničku, odnosno književno-historijsku dimenziju”, kazao nam je nedavno Muhić.

Ideja o poemi “Hatidža Majka Srebreničanka” se rodila prije nekoliko godina tokom jedne od posjeta Srebrenici, koja je bila inicirana idejom o romanu koji bi govorio o patnjama Srebreničana. Jedna od ispovijesti bila je i ona Hatidžina.

„Radio sam na materijalu za roman ‘Oni svjedoče genocid u Srebrenici’ i neposredno bilježio sve te životne priče običnih malih ljudi za koje javnost nikada nije ni čula. Htio sam osjetiti taj život nakon svega što se u Srebrenici dogodilo, nakon genocida. Htio sam gledati Potočare u svako doba dana i noći, te bijele nišane koji svjedoče. Zato sam htio sa živim svjedocima genocida razgovarati i družiti se. Među mojim sagovornicima bila je i majka Hatidža Mehmedović. Svaka njihova riječ urezala mi se u glavu. Nakon povratka iz Srebrenice, pod velikim dojmovima općenito o majkama kroz sve šta su proživjele, napisao sam poemu o majci Srebrenice kroz prizmu majke Hatidže, koja oslikava svaku majku u BiH“, rekao je Muhić.

Cilj mu je bio progovoriti o ovoj temi i potaknuti naše društvo da više pažnje poklanja srebreničkim majkama.

„Rekao bih slobodno da smo u misiji mira i istine s poemom ‘Hatidža majka Srebreničanka’. Ona je i naša majka, i njihova. Jednostavno, mi smo danas svi majka kojoj su ubili dijete. Mi nju volimo bez obzira da li se zvala Fatima, Katarina ili Stojanka i s njom suosjećamo. Da, mi smo svi majka Hatidža i to iz Srebrenice, ona dobra majka koja se raduje svakoj pronađenoj grobnici i koja živi u nadi da su pronađene kosti njenog djeteta“, kazao je Muhić.

(Kliker.info-INS)