hamburger-icon

Kliker.info

Haško tužilaštvo: Nema dokaza da Mladić nije zdravstveno sposoban za izricanje presude

Haško tužilaštvo: Nema dokaza da Mladić nije zdravstveno sposoban za izricanje presude

02 Novembra
15:15 2017

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u odgovoru na zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, za odgodu izricanja presude zakazane za 22. novembar, ustvrdilo je da je posljednji medicinski izvještaj pokazao kako je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Haškog tribunala da presuda bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a bude odgođena radi ljekarskog pregleda koji bi obavio tim ljekara iz Srbije i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopšte zdravstveno sposoban za izricanje presude.

Po tvrdnjama odbrane, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Tužilac Peter McCloskey je u odgovoru na zahtjev advokata podsjetio da je posljednji medicinski izvještaj o zdravstvenom stanju Ratka Mladića, objavljen 22. septembra, potvrdio da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. On navodi kako odbrana nije uspjela potkrijepiti tvrdnje da Mladić nije zdravstveno sposoban za suđenje.

“Odbrana nije ni na koji način opravdala zahtjev i svoje tvrdnje. Tokom čitavog procesa suđenja nezavisni tim medicinskih stručnjaka je opsežno pratio zdravstveno stanje optuženika. Njihov izvještaj je pokazao da je optuženi sposoban za učešće na suđenju i izricanje presude”, navodi se u odgovoru haškog tužioca.

Pretresno vijeće Haškog tribunala takođe je potvrdilo da optuženi “nema nikakvih akutnih medicinskih problema” koji dosad nisu tretirani.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku