hamburger-icon

Kliker.info

Haški tribunal izručio Sudu Bosne i Hercegovine Paška Ljubičića

Haški tribunal izručio Sudu Bosne i Hercegovine Paška Ljubičića

22 Septembra
23:43 2006

Ljubičić je u Sarajevo  prebačen redovnom linijom Amsterdam-Beč-Sarajevo. Odluka o ustupanju predmeta Ljubičić vlastima BiH na daljnje procesuiranje četvrta je pravosnažna odluka ove prirode. Optužnica koju je potvrdio ICTY tereti Paška Ljubičića za krivična djela kršenja zakona i običaja rata i zločina protiv čovječnosti. Optužen je prema individualnoj i komandnoj odgovornosti za navodne zločine koje su počinili pripadnici Vojne policije HVO-a u toku ratnih dešavanja u srednjoj Bosni.

 

Odbrana optuženog Ljubičića protivila se zahtjevu Haškog tužilaštva da Ljubičić bude izručen Sarajevu i smješten u novoizgrađenu pritvorsku jedinicu Haškog suda.

Prema pisanju bh. izdanja «Večernjeg lista», optuženi Ljubičić bit će ujedno prvi Hrvat kojem će društvo u pritvorskoj jedinici Suda BiH raditi optuženici za ratne zločine iz reda srpskog naroda. Njegovim dolaskom svi pritvorski kapaciteti koji su rađeni sukladno standardima UN-ovih pritvorskih jedinica u Scheveningenu bit će popunjeni.  Privikavanje na pritvorski režim u Sarajevu za novopridošlog optuženika ne bi trebalo biti veći problem, jer je on isti u Nizozemskoj. Vijest da će njezin muž biti prebačen u Sarajevo s pomiješanim osjećajima komentirala je njegova supruga Vesna, ističući da je zadovoljna što će suđenje nakon šest godina muževe agonije i neizvjesnosti konačno početi.  Naravno da nismo zadovoljni što se optužnica prebacila s Haaškog suda na Sud BiH, ali smo zadovoljni što će suđenje nakon dragovoljne predaje moga muža nakon pet i pol godina konačno krenuti s mrtve točke. Ogorčeni smo ignoriranjem slučaja moga muža vlasti u Hrvatskoj, čiji je on državljanin. Iako smo tražili da se suđenje održi u Hrvatskoj, našem zahtjevu nije udovoljeno   ističe Vesna, supruga Paška Ljubičića. 
Odvjetnik Tomislav Jonjić smatra da je izručenjem njegova klijenta Sudu BiH obilaznim putem prekršen Ustav Republike Hrvatske kojim se ne predviđa izručenje svojih državljana drugoj državi. On smatra da su, unatoč propisima Haaškog suda o brzom i pravednom suđenju, u slučaju njegova klijenta prekršena neke konvencije o ljudskim pravima, jer se početak njegova postupka odugovlači još od 2001. godine.
I nakon izručenja Paška Ljubičića ostaje do daljnjega neizvjesno kada će početi sudski postupak u Sudu BiH, jer po postojećim zakonskim propisima strani odvjetnici ne mogu zastupati svoje klijente na sudovima u BiH. U tom slučaju ponovo bi se odugovlačilo s početkom suđenja jer novi odvjetnički tim treba određeno vrijeme potrošiti na proučavanje optužnice.  Kako bi se izbjegla nova administrativno-pravna zavrzlama navodno se radi na postizanju nekakvog kompromisa po kojem bi već postojeći odvjetnički tim sastavljen od odvjetnika iz Hrvatske mogao zastupati optuženog Paška Ljubičića u Posebnom odjelu za ratne zločine Suda BiH. To nam je u telefonskom razgovoru potvrdila i njegova supruga, napominjući da još nije postignuto nikakvo konkretno rješenje. Jedino preporuka Haaškog suda i tužiteljstva može riješiti pravni presedan u kojem se Ljubičić našao nakon izručenja Sudu BiH.

(Kliker.info)

Jonjić: Prekršen Ustav RH

Odvjetnik Tomislav Jonjić smatra da je izručenjem njegova klijenta Sudu BiH obilaznim putem prekršen Ustav RH, te da su u slučaju njegova klijenta prekršena neke konvencije o ljudskim pravima, jer se početak njegova postupka odugovlači još od 2001. godine. I nakon izručenja Paška Ljubičića ostaje do daljnjega neizvjesno kada će početi sudski postupak u Sudu BiH, jer po postojećim zakonskim propisima strani odvjetnici ne mogu zastupati svoje klijente na sudovima u BiH. U tom slučaju ponovo bi se odugovlačilo s početkom jer novi odvjetnički tim treba neko vrijeme za proučavanje optužnice.

 

Slučaj Paška Ljubičića  

Paška Ljubičića, bivšeg zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO-a u Vitezu, Haaško tužiteljstvo tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, odnosno da je kao pripadnik Vojne policije od lipnja 1992. do lipnja 1993. godine sudjelovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz nekoliko sela na području Busovače i Viteza, među njima i ubojstvima 116 Bošnjaka u selu Ahmići 16. travnja 1993. Odluku o ustupanju Ljubičićeva predmeta pravosuđu BiH Haaški sud donio je početkom travnja ove godine unatoč protivljenju optuženog i njegove obrane. Ljubičić ne vjeruje da će pred Sudom BiH imati pravedno i brzo suđenje. Na početak procesa Paško Ljubičić koji se Haagu dobrovoljno predao u studenome 2001. godine čekao je gotovo punih pet godina. Jedini je haaški optuženik kojemu su potrebna jamstva za obranu sa slobode uskratili predstavnici vlasti i u Sarajevu i Zagrebu. Zbog dvojnog državljanstva imao ih je pravo tražiti od predstavnika vlasti u BiH i Hrvatskoj, a kao dodatno jamstvo da će se odazivati pozivima Suda Ljubičić je bio spreman staviti pod hipoteku svu svoju imovinu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku