hamburger-icon

Kliker.info

Hasan Šehović novi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH

Hasan Šehović novi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH

08 Juna
05:36 2014

HasanS12Sedmi po redu Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine završen je  izborom novog rukovodstva Saveza.Hasan Šehović, novoizabrani predsjednik SSD BiH, zahvalio se svima na podršci, istakavši kako je njegova kandidatura bila logičan slijed aktivnosti Udruženja kulture BiH iz Turske, čiji je član. On je kazao kako je svjestan da predstoji novi period pred SSD BiH, te da ne želi davati prevelika obećanja.

“Poseban akcenat stavio bih na dva glavna cilja, a to je povećanje budžeta SSD BiH, prije svega, iz evropskih fondova, kao i grantova država u kojima boravimo. Mi smo ozbiljna i respektabilna organizacija, pa i taj finansijski aspekt moramo povećati. Želimo u skladu sa našom strategijom i preseliti naš centar u Bruxelles, kako bismo imali bolju komunikaciju sa evropskim institucijama i na taj način se bolje organizirali”, istakao je Šehović.Sekretar SSD BiH Anes Cerić obavljaće  i dalje ovu funkciju, a u izjavi za AA kazao je kako je dijaspora blizu, ali da nije kroz zakone i institucije prisutna u BiH. On je dodao kako SSD BiH nastoji poboljšati saradnju dijaspore sa institucijama, kao i da dijaspora što više ulaže u svoju zemlju. Cerić je istakao kako bi uređenje i djelovanje dijaspore trebalo poslužiti kao vrsta modela i za mnoge stvari u BiH.

“Mi se u dijaspori svi slažemo. Kada smo osnivali SSD BiH, imali smo pritisak vlasti i institucija BiH da se Savez organizuje na principu države BiH, da imamo tri predsjednika i druge modele koji su ovdje prisutni. Nama je bilo apsurdno da nam to predlažu, kada je očigledno da to ne funkcioniše. Mi nismo opterećeni nacijom i vjerom, etničkom pripadnošću, nama su bitne osobe koje će doći da rade, da realizuju ciljeve Saveza”, pojasnio je Cerić.
Na 7. Kongresu SSD BiH u Sarajevu učestvovalo je 129 delegata iz 17 zemalja svijeta, a izabrani su i novi Glavni i Nadzorni odbori, kao i ostali organi Saveza.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Sinan
    Sinan 07 Marta, 19:23

    Esellamuallejkum

    HASAN ŠEHOVIĆ bil mi mogo pomoci kako bi mi mogo sin a i brat mogli otvorit neku firmu u bosni

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku