hamburger-icon

Kliker.info

Haris Silajdžić : Dok ne zaslužimo više naše plate treba prepoloviti

Haris Silajdžić : Dok ne zaslužimo više naše plate treba prepoloviti

28 Juna
01:27 2009
Haris Silajdžić (foto: RTM.ba) 

Gostujući u magazinu "Crta" BHT-a, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH dr. Haris Silajdžić je izjavom da plaće onih koji najviše primaju, počevši od Predsjedništva i njega samog, treba duplo smanjiti pokrenuo pozitivnu, ohrabrujuću i na svaki način pohvalnu inicijativu. Naime, komentarišući aranžman sa MMF-om Silajdžić je naveo da je ova kriza prilika da se određene stvari dovedu u red. „Moj stav je puna kontrola budžeta, sve treba da ide u budžet, da nema više nekih nezavisnih organizacija – ne znam od koga su nezavisne, da nema više menadžerskih ugovora od 5000 do 15.000 KM, da nema više paušala za komisija koje se ne plaćaju za radno vrijeme", kaže Silajdžić i dodaje da traba umanjiti primanja koja su na evropskom, odnosno svjetskom nivou.
"Mi nemamo evropsku i svjetsku ekonomiju", kaže Silajdžić i ističe da su primanja od šest do sedam hiljada eura neprimjerena. Kriza je, kuća gori a dok kuća gori svi se moramo ponašati drugačije.To se može uraditi i smanjivanjem administracije, a da se ne dira u egzistencijalni minimum", navodi Silajdžić. On je ubjeđenja da sa rezanjem plaća treba početi od vrha, odnosno od Predsjedništva BiH. „Ja sam spreman umanjiti moju platu za pola, dok ne prođe ekonomska kriza i dok ne zaslužimo više, kaže Silajdćić i dodaje da je u BiH danas 30 posto onih koji primaju veću platu od članova Predsjedništva, s tim da smanjenje plata u Predsjedništvu mora biti gornja linija. Ova Silajdžićeva najava bi faktički značila da smanjenje plata u Predsjedništvu (po njegovom ličnom primjeru – na pola) moraju pratiti i smanjenja plata kod ostalih državnih namještenika, uz uslov da te plate ne budu veće od onih u Predsjedništvu, bez obzira ko tamo sjedi. Silajdžić je stava da se svi se moraju ponašati u skladu sa ovakvim zahtjevom, te da oni koji budu nezadovoljan mogu dati ostavku.

„Bez ikakave demagogije, dakle, početi sa smanjenjem plata od Predsjedništva. Također, nas ubijaju nadoknade i razni paušali koji se primaju za vrijeme rada. Ovo je prilika da zavedemo red i taj red će biti zaveden, inače ja neću sjediti na ovom mjestu ako ne bude rezova kod onih koji najviše primaju, uz to da se ne smije dirati u egzistencijalni minimum", kaže Silajdžić. On navodi da se ovo mora pokrenuti što prije i zbog aranžmana sa MMF-om. Prije najave ove inicijative, Silajdžić se osvrnuo i na propuštenu šansu za investicije u elektroenergetskom sektoru. „Propustili da prihvatimo investicije od 7 milijardi maraka koje su nam se nudile, da smo ih prihvatili danas nam ne bi bila potrebna pomoće MMF-a. Jedan gost u Vašoj emisiji je dobro rekao bili bismo najveće gradiilište, a ne najveće sirotište. Hvala MMF-u što dolazi, jer bez MMF-a ne možemo izaći iz krize u koju smo se sami doveli, tj. u koju su nas doveli oni koji su zaustavili najveće investicije i projekte u historiji BiH, oni koji su proizveli ekonomski kolaps u kojem se nalazimo", istaknuo je Silajdžić naglasivši da se svi stručnjaci i predstavnici svjetskih banaka sa kojim je razgovarao sa zaprepaštenjem čude da je BiH imala hrabrosti propustiti ovu investicionu priliku . Silajdžić je, između ostalog, govorio i o državnoj imovini, Prudu, međunarodnoj zajednici  (Kliker.info-Svevijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku