hamburger-icon

Kliker.info

Hamza Kazazić : U Srbiji i RS oteto je blizu 100 Šipadovih objekata

Hamza Kazazić : U Srbiji i RS oteto je blizu 100 Šipadovih objekata

26 Jula
06:04 2009

"Šipad-komerc" d. d. Sarajevo, nekada jedna od najjačih kompanija u bivšoj Jugoslaviji, s veoma razvijenom infrastrukturom, spada među preduzeća koja su tokom agresije na našu zemlju najviše devastirana i  opljačkana.Međutim, izuzetnim odricanjima radnika i menadžmenta "Šipad-komerc" uspio se obnoviti i svoje objekte u Federaciji BiH staviti u funkciju, bez ičije pomoći. Danas ova firma upošljava preko 500 radnika, uglavnom bivših pripadnika Armije RBiH.
Pasivni podbilans               Više od 75 posto infrastrukture ovog preduzeća ostalo je izvan privatizacije (pasivni podbilans), posebno u Srbiji i Republici Srpskoj, gdje se nalazi blizu 100 objekata "Šipad-komerca". Ova kompanija u manjem bh. entitetu potražuje 16 objekata, ukupne površine od blizu 25.000 kvadratnih metara, a u Srbiji više od 60 objekata. Riječ je o robnim kućama, stovarištima i ostalim poslovnim prostorima izuzetne vrijednosti.  – "Šipad-komerc" u posljednjih dvadesetak godina prati sve zakonske propise u Srbiji i blagovremeno reagira na njih kod nadležnih organa Srbije i BiH. Kada su u pitanju zadnje dvije uredbe Srbije, na isti način smo postupili, dostavljajući svu potrebnu dokumentaciju. Sa našim firmama kćerkama u Srbiji napravili smo neophodne sporazume i dostavili ih nadležnim institucijama u toj zemlji, s tačnim pregledom imovine naših firmi – kaže za naš list generalni direktor "Šipad-komerca" Hamza Kazazić.

On podsjeća da najnovija uredba Srbije, koja je, prema njegovim riječima, nezakonita, ističe 30. septembra i dodaje da ostaje dosta nedefiniranih stvari – šta je pasiva, a šta aktiva kada je u pitanju imovina "Šipad-komerca" u toj zemlji.- U razgovore su uključeni i vlasnici državnog kapitala, jer je i njima u interesu da se imovina vrati, pa ćemo se mi nakon toga međusobno dogovarati čije je šta i raskusurati se. Privatizirani udio iznosi 44 posto. Apsurdno je što u Srbiji imamo naših dioničara, a imovina nam nije vraćena. Riječ je o ljudima koji su otišli za vrijeme rata. Oni su, dakle, naši dioničari, njima su vraćeni stanovi, a mi ne možemo doći do naše imovine – naglašava Kazazić.Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme u našoj zemlji, tačnije u Federaciji BiH, pojavljuju se razni mešetari.- Oni žele da našu imovinu uknjiže na sebe. Mora se stati ukraj takvim pojedincima i grupama, bilo da se radi o Federaciji BiH ili Srbiji. Pravosuđe treba da se angažira i zaštiti našu imovinu – kaže Kazazić. 
Raširena pojava               On, zatim, upozorava na najnoviji trend u Srbiji.- Nečiji je interes da se pojedine firme u Srbiji dovedu pod stečaj, što je pogotovo sada tamo raširena pojava, pa da ih za sitne pare razgrabe tamošnji tajkuni. Toga se sada najviše plašimo. Inače, mi mrsimo račune na širem planu, pa nam čak i prijete mešetari koji bi se htjeli okoristiti. Ono što je najžalosnije jeste to da je država BiH vratila imovinu firmama iz Srbije, dok naša imovina u toj zemlji nije ni vraćena ni zaštićena – kaže Kazazić."Šipad-komerc" se, dodaje naš sagovornik, ne odriče ni imovine u Republici Srpskoj. – Nekada se pitamo kako vratiti imovinu u Srbiji kada ne možemo u svojoj zemlji, posebno u R S. Za cjelokupnu imovinu u tom entitetu posjedujemo validnu dokumentaciju koja potvrđuje naše vlasništvo. Sada se dešava da Agencija za privatizaciju RS, na osnovu ratne odluke Vlade RS od 20. maja 1992. godine i takozvanog "Službenog glasnika srpskog naroda u BiH" (10/92), vrši preknjižavanje imovine "Šipad-komerca" na neke virtuelne firme, kao što su "Šipad" AD Doboj, "Šipad" AD Bijeljina i "Šipad" AD Sokolac – kaže Kazazić. On dodaje da "Šipad" AD Bijeljina čak u procesu povrata imovine iz Srbije tuži "Šipad-komerc" i firme u Srbiji, dokazujući da je pravni sljednik imovine čiji je stvarni vlasnik "Šipad-komerc". – Kao i u Srbiji, više od 100 dioničara iz RS su dioničari "Šipad-komerca" Sarajevo, a imovina nam nije vraćena. Tamo vlada bezvlašće i našu imovinu uknjižava kako ko hoće. Dovoljno je samo podnijeti zahtjev. Mi ćemo, na osnovu validne dokumentacije, pokrenuti tužbe za povrat imovine, prvo kod osnovnih sudova, a kasnije i kod svih drugih instanci, pa i kod Ustavnog suda BiH – naglašava Kazazić. Kaže i da radnici "Šipadovih" firmi u Republici Srpskoj i u Srbiji nisu problem te da su i oni prevareni i mnogi od njih ostali su bez posla. – Kada bismo vratili našu imovinu, sve bismo ih primili na posao. Oni bi voljeli da budu u našem sistemu – kaže Kazazić.
Pokretanje tužbe
Prema njegovim riječima, na pokretanje tužbe za dokazivanje vlasništva imovine u RS ohrabruje ih pozitivni primjer firme "Borac trgovina" Travnik, koja je uspjela posredstvom Ustavnog suda BiH vratiti svoju imovinu.Predsjednik Nadzornog odbora "Šipad-komerca" Refik Bucalović optimist je kada je u pitanju vraćanje Robne kuće u Brčkom.- Ovih dana trebamo riješiti i taj problem. Već sedam godina se tužimo. Zahvaljujući novom gradonačelniku Brčkog Draganu Pajiću, taj vrijedni objekt od 2.000 kvadrata bit će nam vraćen – kaže Bucalović.  I članovi sindikata "Šipad-komerca" s kojima smo razgovarali izričiti su, tvrdeći da neće odustati od svoje imovine. – Glavni cilj mešetara je da poklope našu imovinu. "Šipad-komerc" je jedina trgovačka firma u Kantonu Sarajevo koja je opstala, upravo zato što smo se uspjeli izboriti protiv mafijaša. Svi smo mi u "Šipad-komercu" borci Armije RBiH i uspjet ćemo tim mafijašima i mešetarima stati ukraj. Nećemo dozvoliti da nam se desi "Vranica" ili "Feroelektro". Sačuvat ćemo našu imovinu. To košta mnogo živaca i novca, ali nećemo odustati – poručili su naši  sagovornici. Oni naglašavaju kako investicioni fondovi nisu donijelu svježi kapital u ovu zemlju, nego su uzeli certifikate od jadnih boraca i pokupovali firme po BiH. – Radnici "Šipad-komerca" su odvajali po Markovićevom zakonu i nisu imovinu dobili džabe. Obnavljali smo devastirane i porušene objekte, radili smo bez plaća dok "Šipad-komerc" nije ponovo stasao u zdravu firmu. Sada imaju redovne plaće i firma izvršava sve obaveze prema državi. Zato ćemo učiniti sve da je zaštitimo.
Zaposjednuta imovina u RS
Od šesnaest objekata "Šipad-komerca" u RS, dva su salona namještaja u Bijeljini od 271 i 647 kvadratnih metara. Ova kompanija potražuje i sljedeće zaposjednute objekte: salone namještaja u Modriči (160 kvadrata), Višegradu (68 kvadrata), Sokocu (522 kvadrata), Trebinju (522 kvadrata), Bileći (500 kvadrata), Foči (488 kvadrata), Bosanskom Šamcu 194 kvadrata) i Doboju (68 kvadrata). Zaposjednuti su joj i robne kuće u Zvorniku (1.750 kvadrata) i Doboju (688 kvadrata). Ogromna imovina "Šipad-komerca" je i u stovarištima i to na Sokocu (3.140 kvadrata, Bijeljini 7.000 kvadrata), Bosanskom Novom (8.000 kvadrata) i u Rogatici (čak 10.000 kvadrata).  
Poslovi u svijetu
– Smatramo da će "Šipad-komerc", uz pomoć raznih konzorcija, učestvovati u inžinjering poslovima, kao što su opremanje objekata, gradnja montažnih kuća i slično, u Libiji, Alžiru, Sudanu i Iranu. Veoma je izvjestan i jači plasman naših roba na tržištima bivše Jugoslavije, pogotovo u Srbiji i Hrvatskoj – kaže Hamza Kazazić.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku