hamburger-icon

Kliker.info

Halilović : Neka stranci s Dodikom završe, jer više nećemo moći trpjeti

Halilović : Neka stranci s Dodikom završe, jer više nećemo moći trpjeti

21 Juna
16:25 2009

Image „Milorad Dodik proizvod je međunarodne zajednice, oni su ga podržali i doveli na vlast i onda se pretvorio u ovo što je sada, pa se onda Inzko suočava s vlastitim i promašajima međunarodne zajednice. Bolje neka oni s njim završe nego da to radimo mi, jer više nećemo moći trpjeti", poručuje Sefer Halilović, predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i zastupnik u državnom parlamentu, gostujući u  Dnevniku D Federalne televizije.„Dodik odlično zna svoj kapacitet i snagu i sigurno se ne bi tako ponašao da nema određenu podršku iz nekih krugova međunarodne zajednice – svojevrsni vjetar u leđa", kaže Halilović. „Stoga bi OHR, ako neće igrati ulogu koja mu je ustavom propisana i ako visoki predstavnik neće koristiti bonske ovlasti, trebao napustiti BiH.

Oni već zadnja dva visoka predstavnika ne rade svoj posao, ovo je treći koji to pokušava. Takav nam OHR ne treba", kaže Halilović. Razgovori o ustavu moraju se voditi u Parlamentu BiH. To je jedino relevantno mjesto za takve pregovore, a nije mjesto da se o tome raspravlja u kafani. "Naš je stav da BiH treba biti republika. Svjesni smo da u ovoj političkoj atmosferi to nije moguće ostvariti. Stoga smo predlagali da se razgovori o Ustavu BiH zamrznu dok se ne završi suđenje Radovanu Karadžiću, dok se ne uhapsi i osudi Ratko Mladić i dok se ne okončaju procesi liderima Herceg-Bosne. Nakon toga će biti jasan karakter rata u BiH i bit će lakše razgovarati o tim promjenama. Dok god visi nad glavom ideja i misao Radovana Karadžića, koju sad provodi i brani Milorad Dodik, ozbiljno se ne može razgovarati o ustavnim promjenama", ističe Halilović.

Predsjednik BPS-a tvrdi da sve zakone koji bh. građanima znače ukidanje viza i ulazak u Evropsku uniju u državnom parlamentu blokira SNSD. U tome mu, kako ističe, podršku pruža i Srbija, koja se više bavi Bosnom i Hercegovinom nego svojim problemima. „Nužna je rekonstrukcija Brankovićevih ministara. Ukoliko Mustafa Mujezinović bude prihvatio da radi s postojećim ministrima u Vladi Federacije, neće napraviti ništa jer svi znamo da tamo postoji sukob između dvojice ljudi – Tihića i Silajdžića", kaže Halilović. Taj se njihov sukob i animozitet prenosi i na ministre u Vladi FBiH i ako ovako ostane, Mujezinović bi mogao biti samo žrtveno janje. Treba napraviti rekonstrukciju Vlade, dovesti nove ljude i pokušati nešto uraditi. (Kliker.inrfo-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku