hamburger-icon

Kliker.info

Halid Genjac: Zakon o prebivalištu Republike Srpske ćemo rušiti na sve načine

Halid Genjac: Zakon o prebivalištu Republike Srpske ćemo rušiti na sve načine

09 Aprila
12:51 2014

Genjac1Klubovi bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) koristiće sve dopuštene pravne mehanizme kako bi spriječili stupanje na snagu prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu u RS, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH.On je istakao kako odluka Narodne skupštine RS da razmatranje zakonskog akta iz hitne vrati u redovnu proceduru “pokazuje da su i poslanici u RS svjesni da se pitanje prebivališta i boravišta ne može rješavati na nivou entiteta”.

No,  to koriste kao mehanizme za “pritisak na Dom naroda PS BiH da donese izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je u proceduru dostavilo Vijeće ministara BiH”.”Ako se poslanici Narodne skupštine RS, ipak, odluče da glasaju i usvoje ponuđeno entitetsko rješenje, Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS će ga proglasiti štetnim po vitalne nacionalne interese Bošnjaka i predmet poslati na odlučivanje Ustavnom sudu RS. Ne budemo li imali pozitivan stav u RS, onda će član Kolegija Sulejman Tihić, kao ovlašteni podnosilac apelacije od Ustavnog suda BiH, tražiti ocjenu njegove ustavnosti”, zaključio je Genjac.

Sloboda kretanja i pravna država

Ustavom BiH, podsjeća predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda, jasno je definisano da je jedno od temeljnjih ljudskih prava sloboda kretanja, a samim tim i vlastiti izbor mjesta prebivališta i boravišta.”Ukoliko se usvoje zakonska rješenja koja će biti drugačija u jednom entitetu u odnosu na državu BiH, a što je vidljivo iz prijedloga koji je ponuđen u RS, onda je to veliki problem. U tom slučaju radi se o oduzimanju nadležnosti državi, protuustavnom i protuzakonitom djelovanju. Podrivanje nadležnosti države bila bi, uvjeren sam, dovoljna osnova da Ustavni sud BiH takav zakon stavi van snage”, ocijenio je Genjac.

Kao činjenicu da bi se radilo o protuustavnom djelovanju ukoliko bi se donio entitetski zakon o prebivalištu i boravištu u RS, Genjac potkrepljuje i podatkom da je u Ustavu BiH, i to njegovim članom 1, jasno propisano da je BiH pravna država.”Entitetski zakon bi uveo pravnu nesigurnost građana i ako se kao takav ne bi stavio van snage imali bismo nesagledive posljedice”, upozorava Genjac. Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda navodi i da je Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno navedeno kako će entiteti ukloniti sve administrativne prepreke kada je u pitanju povratak.”Zakon koji se predlaže u RS sadrži elemente koji su neprecizni i zasigurno kao takvi bi ometali povratnike. Stoga možemo reći da je taj akt i protivan Aneksu 7”, ocjena je Genjca.

Dogovor Mostaraca i stranaka

Bez obzira što će se u četvrtak, 10. aprila, održati sjednica Kolegijuma Doma naroda PS BiH, Genjac naglašava kako s obzirom na nepostojanje mogućnosti usaglašavanja zaključka koji se odnosi na izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH on nema poslovničke pretpostavke da se nađe na sjednici tog zakonodavnog tijela krajem ovog mjeseca.Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda potvrdio je za AA kako još uvijek “nema dogovora o rješenju Statuta Grada Mostara”.U posljednjim razgovorima predstavnika SDA i HDZ-a BiH na najvišem nivou u Mostaru dogovoreno je samo da se “o svim bitnim pitanjima nastavi razgovarati”.

“Trenutno su u parlamentarnoj proceduri izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH u okviru Kluba hrvatskih izaslanika: to je jednostrani akt koji je neprihvatljiv za Klub bošnjačkog naroda i mi ćemo glasati protiv njega”, zaključio je Genjac.Genjac, koji je i predsjednik Glavnog odbora SDA, istakao je kako je predstavnicima HDZ-a BiH jasno poručeno da “svaki jednostrani akt neće imati perspektive i da kao takav nema šanse da dobije podršku u PS BiH”.”Samo dogovor Mostaraca koji će pratiti, odnosno dobiti i podršku rukovodstava dvije stranke imaće šanse da bude usvojen u PS BiH”, zaključio je Genjac.(kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku