hamburger-icon

Kliker.info

Hag zabrinut zbog obmane “Večernjeg lista”

Hag zabrinut zbog obmane “Večernjeg lista”

27 Septembra
16:37 2006

Ured za medije Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izražava zabrinutost zbog netočnoga i obmanjujućeg članka naslovljenog "Večernji u ćeliji Ante Gotovine", objavljenog u  Večernjem listu 23. rujna 2006. Naslov članka i tekst ispod jedne od slika "Večernjakov novinar posjetio je haški zatvor" potpuno su neistiniti. Nijedan novinar Večernjeg lista nije posjetio pritvorsku jedinicu Tribunala. Zbog zaštite privatnosti pritvorenika novinarima nije dozvoljen pristup pritvorskoj jedinici, i nije napravljen nikakav izuzetak u odnosu na Večernji list, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.
U članku se tvrdi da objavljene fotografije prikazuju ćeliju Ante Gotovine. Ova tvrdnja je potpuna obmana. Nadnaslov "Ekskluzivno" navodi na zaključak da je Večernji list ekskluzivno dobio spomenute fotografije, što je također čista fikcija.
Spomenute fotografije su, ustvari, dostupne svim medijima na internet stranici Tribunala na adresi http://www.un.org/icty/glance-e/index-du.htm, odakle ih je i Večernji list dobio.
Treba napomenuti da je na toj stranici i izričita molba da mediji koji koriste slike dodaju i napomenu da su slike dobivene od ICTY-a ("Photograph provided courtesy of the ICTY"), što Večernji list nije uradio. U online verziji je taj neistinit utisak ekskluziviteta dodatno ojačan time što je preko slika dobivenih od Tribunala postavljen tekst www.večernji-list.hr, priopćeno je iz ICTY-a.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku