hamburger-icon

Kliker.info

Haag : Počeo proces stoljeća, Radovan Karadžić se ponovo nije pojavio u sudnici

Haag : Počeo proces stoljeća, Radovan Karadžić se ponovo nije pojavio u sudnici

27 Oktobra
16:44 2009

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, se ni danas nije pojavio na sudu, a sud je saopštio da mogu uslijediti posljedice, još jednom upozorivši da se može dogoditi da se Karadžiću nametne branilac. Iz suda su naveli da će se sav materijal sa današnjeg pretresa proslediti optuženom.Protumačivši da se Karadžić svojim nepojavljivanjem odrekao prava da prisustvuje procesu, sudsko vijeće predsjedavajućeg O Gon Kvona odlučilo je da, bez zastupnika odbrane, sudjenje formalno započne uvodnom riječju tužioca Alana Tigera . "Iako su prava optuženog da prisustvuje suđenju suštinska, ta prava nisu apsolutna", rekao je predsjedavajući sudija.

Tužilac Tiger rekao je u uvodnoj riječi da je Karadžić bio vrhovni komandant vojske koja je zločinima počinila etničko čićenje Muslimana i Hrvata, terorisala civile u Sarajevu i počinila genocid nad 7.000 Muslimana u Srebrenici. "Karadžić je istovremeno bio arhitekta politike na kojima su ti zločini utemeljeni i vrhovni komandant snaga koje su te zločine počinile", rekao je tužilac Tiger na početku sudjenja. Sudija Kvon je ponovo upozorio Karadžića da sudsko vijeće može odlučiti da mu nametne branioca, ako bude istrajao na odluci da bojkotuje proces kada tužilaštvo, idućeg ponedjeljka, završi uvodnu riječ. Karadžić se ni juče nije pojavio u sudnici iz protesta što mu, kako je kazao, sud nije dao dovoljno vremena za pripremu odbrane.

SITUACIJA DALEKO OD ZADOVOLJAVAJUĆE
Sudije Haškog tribunala moraće da donesu odluku o imenovanju advokata za bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ako on nastavi da bojkotuje suđenje, izjavio je danas glavni tužilac Suda u Hagu Serž Bramerc.On je ocijenio da je sadašnja situacija za Tužilaštvo daleko od zadovoljavajuće."Mi smatramo da je sada vrijeme da počne suđenje i da počne da se govori o ratnim zločinima koji su se dogodili na terenu", rekao je Bramerc belgijskim medijima.Sudsko vijeće upozorilo je Karadžića da se suđenje u određenim okolnostima može vršiti i bez prisustva optuženog, te da, ako optuženi nastavi sa opstrukcijama suđenja, postoje mere koje će se protiv njega preduzeti, a jedna od njih je određivanje njegovog zastupnika.Tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf izjavila je da, ako se uzmu u obzir prethodni podnesci i reči optuženog na početak suđenja bi se čekalo još približno osam meseci, jer je pre dva meseca govorio da mu je potrebno otprilike 10 meseci da se pripremi za suđenje.

MAJKE SREBRENICE ŠOKIRANE           
orodice žrtava smatraju da je Haški tribunal nesperman dočekao početak suđenja bivšem vođi bosanskih Srba dok analitičari smatraju da ga sud ne može natjerati u sudnicu.Zbog odluke da početak suđenja bude odložen za danas, juče su sa galerije sudnice glasno negodovale predstavnice Udruženja majki Srebrenice i Žepe. Članica ovog druženja Zumra Šehomerović rekla je novinarima da je „totalno šokirana i izbezumljena ponašanjem suda.Razočarana početkom suđenja Karadžiću je i Munira Subašić iz Udruženja majke enklave Srebrenica i Žepa. "Kad je umro Milošević, umrla je pravda. Trebao je izaći, trebao je stati i pogledati 160 majki koje su 30 sati putovale iz Sarajeva. Danas nije imao snage, a imao je snage da ubija našu djecu," rekla je Subašić. Nezadovoljni su i odnosom Tribunala prema ovom procesu i smatraju da su i Tribunal i Karadžić imali dovoljno vremena da se pripreme za suđenje, a ne da, kako kažu, od njega prave cirkus."Tribunal očigledno nije spreman i očigledno da prihvata strategiju koju im je nametnuo Slobodan Milošević," rekla je Fadila Memišević iz Društva za ugrožene narode BiH.

OPTUŽEN ZA GENOCID I DRUGA ZLODJELA
Uprkos nastojanjima sudskog vijeća da se optužnica protiv Karadžića sažme, odnosno da se ohrabri Tužilaštvo da odredi lokacije i incidenate koje bi moglo da izostavi iz ovog postupka, Tužilaštvo se opredijelilo da to ne učini.Karadžić se tako tereti za genocid počinjen u Srebrenici, te u 10 drugih bosanskohercegovačkih opština, kao i za zločine počinjene u 27 opština i kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajeva”.Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. Optužnica protiv Karadžića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku