hamburger-icon

Kliker.info

Haag : Očekuje se doživotna zatvorska kazna za Karadžića

Haag : Očekuje se doživotna zatvorska kazna za Karadžića

30 Jula
19:50 2008

I izručenje Radovana Karadžića provedeno je pod velom tajnosti. Zrakoplov s najtraženijim haaškim bjeguncem uz Ratka Mladića sletio je u 6.30 sati u zračnu luku u Rotterdamu. Manji poslovni mlaznjak s registracijskom oznakom Srbije odmah je nakon slijetanja ušao u izdvojeni hangar kojemu su odmah potom spuštena pokretna vrata.Zašto je Srbija toliko razvlačila izručenje i zašto se inače ne baš strpljivi Tribunal nije javno bunio zbog odugovlačenja, više i nije važno. Karadžić je jučer u 7.53 sati smješten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Scheveningenu odakle osumnjičenici odlaze jedino ako ih proglase nevinima ili na služenje dugogodišnje kazne u neki drugi zatvor. Svi, naravno, očekuju da će se Karadžiću nakon suđenja dogoditi ovo drugo. Očekuju da će ostatak života provesti zatvoren. Čim je stupio na tlo Nizozemske, Karadžića su preuzeli pripadnici nizozemske kraljevske policije “Marchusse”, a onda su ga dočekali i službenici Haaškog tribunala koji su ga upoznali s njegovim pravima. Ta je uvodna procedura potrajala više od sat vremena, a uključuje i oduzimanje svih stvari (“pokretnina”) koje je imao uza sebe.
Potom su iz rotterdamske zračne luke poletjela dva helikoptera nizozemske policije, a uskoro se jedan od njih bio spustio 30-ak kilometara dalje, u krug starog kraljevskog zatvora u Scheveningenu gdje ga je, kako je uobičajeno, pregledao liječnik. Nakon pregleda smješten je u ćeliju. Nakon što se “aklimatizira”, Karadžića će danas u 16 sati izvesti pred suca Tribunala Alphonsa Orija. Iskaz će optuženik davati u sudnici broj 1 koja ima najprostraniju novinarsku galeriju.

Iskaz pred sucem uživo
Karadžićev iskaz neće se, kao što je to praksa suda, emitirati na ekranima pola sata kasnije, nego će se moći vidjeti uživo. Tribunalu je stalo da taj klijent dobije veći publicitet. Stoga će vjerojatno sudac pri prvom pojavljivanju pročitati cijelu optužnicu. Sudeći prema najavama, Karadžić se neće htjeti izjasniti o krivnji, a ne izjasni li se na prvom pojavljivanju, može to učiniti u roku od 30 dana. Ako i tada propusti to učiniti, sudac će zaključiti da je izjavio da “nije kriv”. Tužitelji, međutim, pripremaju novu optužnicu, vjerojatno kraću, ali “nabijeniju” i konkretniju s obzirom na to da je u interesu suda da se suđenje Karadžiću ne odulji. Očekuje se da bi pripreme za početak suđenja mogle potrajati od pola godine do godine dana, a sudskim će vijećem predsjedati nizozemski sudac Alphons Orie koji sada vodi proces “Gotovina i ostali”. To bi značilo da bi i proces hrvatskim generalima trebao završiti ranije, dakle, do ljetne stanke 2009. godine. Inače, visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak poništio je svoj nalog o oduzimanju putnih isprava članovima obitelji Radovana Karadžića, priopćio je njegov ured. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku