hamburger-icon

Kliker.info

“Guardian” objavio potresan izvještaj : Hrvatska policija bičevala i seksualno zlostavljala migrante, maloljetnici padali u nesvijest

“Guardian” objavio potresan izvještaj : Hrvatska policija bičevala i seksualno zlostavljala migrante, maloljetnici padali u nesvijest

21 Oktobra
16:38 2020

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) izvijestilo je o novim slučajevima nasilja hrvatske policije nad migrantima. Migrante na balkanskoj ruti policija je, navodno, bičevala, pljačkala i, u jednom slučaju, seksualno zlostavljala.

Međunarodna nevladina organizacija DRC dokumentirala je između 12. i 16. oktobra niz nasilnih aktivnosti policije na bosansko-hrvatskoj granici, pri čemu su službenici zlostavljali na desetine tražilaca azila.

“The Guardian” je pribavio fotografije i medicinske izvještaje koji podupiru te navode, a dobrotvorni radnici opisali su ih kao “mučne” i “šokantne”.

“Više od 75 osoba je u sedam dana prijavilo nasilno ponašanje, a u jednom slučaju i seksualno zlostavljanje”, rekla je Charlotte Slente, sekretarka DRC-a.

alt

Povrede na tijelu

Prema izjavama migranata, do nasilja je došlo na hrvatskoj teritoriji blizu Velike Kladuše u Bosni, odnosno nedaleko od Šiljkovače – šatorskog naselja sa oko 700 izbjeglica i migranata.

“Sve osobe s kojima je DRC razgovarao imale su vidljive povrede od premlaćivanja (modrice i posjekotine). Prema izjavama intervjuiranih žrtava, radilo se o nasilnom ponašanju, ponižavajućim postupcima, krađi i uništavanju ličnih predmeta”, navodi se u izvještaju DRC-a.

“The Guardian” piše kako su 12. oktobra petorica Afganistanaca, uključujući dvoje maloljetnika, prešla hrvatsku granicu u blizini naselja Šturlić. Istog dana u blizini Novog Sela zaustavio ih je policajac, a zatim je pozvao još dvojicu svojih kolega. Jedan od migranata je pobjegao, a ostala četvorica privedena su u policijsku stanicu.

Tražioci azila ispričali su DRC-u da su ih policajci prvo odveli “na neko nepoznato mjesto i smjestili u kombi koji je čuvalo 10 naoružanih osoba, obučenih u crno”. Oduzeli su im novac, zaplijenili imovinu koju su nosili sa sobom i naredili im da se skinu u donje rublje. Zatim su ih, kako tvrde migranti, prisilili da leže licem prema zemlji.

alt

“Jedan od muškaraca odjevenih u crno, stajao je na rukama migranata kako se ne bi mogli kretati. Također su im sputali noge. Nakon što su ih onesposobili, počeli su ih mlatiti. Udarali su ih nogama, bičevali i tukli”, navodi se u izvještaju DCR-a.

Seksualno zlostavljanje

Migrant M. K. ispričao je kako ga je jedan od muškaraca seksualno zlostavljao koristeći se granom. Ljekar iz Velike Kladuše Mustafa Hodžić pregledao je migranta i potvrdio optužbe.

“Pacijent je imao rane na cijelom stražnjem dijelu tijela, na leđima i nogama. Mogu potvrditi jasne znakove seksualnog nasilja… Nikada nisam vidio nešto slično”, dodao je.

“The Guardian” zatim prenosi priču migranta iz Pakistana kojeg je hrvatska policija presrela u blizini hrvatske željezničke stanice Blata. Policija je njemu i još dvojici migranata navodno naredila da se skinu do gola, a zatim ih ukrcala u kombi i odvela u neku vrstu garaže, gdje su bili još neki migranti i muškarci odjeveni u crno.

alt

“Tukli su nas palicama, a jedan je uzeo mobitel i snimio selfi s nama bez odjeće”, ispričao je migrant iz Pakistana.

“Prvo su naredili nama četvorici da legnemo na zemlju, jedan pored drugoga, kao poslagana stabla. Onda su drugoj četvorici rekli da legnu na nas. Tako smo nepomično ležali 20 minuta. Jedan od nas je bio maloljetan. Dosta su ga tukli. Kada je došao red na njega da se skine, tukli su ga još više”, dodao je.

Drugi migrant je ispričao kako je vidio da se maloljetnik iz jedne druge grupe onesvijestio.

“Prijatelji su ga uzeli u naručje, a jedan od policajaca naredio im je da ga polože na zemlju. Tada su ih počeli udarati palicama. Prije deportacije, policija nam je rekla: ‘Nije nas briga odakle ste ili hoćete li se vratiti u Bosnu ili u svoju zemlju, ali nećete ići u Hrvatsku. Sada su vam ruke i noge dobro, jer smo pazili gdje vas udaramo. Sljedeći put će biti gore'”, kazao je.

Odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) danas je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je “The Guardian”, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), objavilo da je hrvatska policija udarala i pljačkala migrante, a spominju i slučaj seksualnog zlostavljanja.

U MUP-u kažu da su “navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije”, koje bi se mogle provjeriti.

Dodaju da, s druge strane, nikada nisu izvještavali ni o jednom slučaju u kojem su hrvatski policajci spašavali živote ljudi, žena i djece s teških i nepristupačnih terena te u iznimno teškim zimskim uslovima.

“Ministarstvo unutarnjih poslova, po iznošenju ovih optužbi, odmah je pokrenulo odgovarajuće provjere navoda, jer nam je interes i cilj, s jedne strane, otkloniti svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajca te, s druge strane, sankcionirati i ukloniti nepravilnosti ukoliko je do njih došlo”, kažu u MUP-u.

(Index.hr)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Sram vas bilo
  Sram vas bilo 21 Oktobra, 18:47

  Ma ne treba ici tamo nikako i nikada

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 23 Oktobra, 09:45

  KO JE ZVAO TE BANDITE DA DOĐU NEKA IH VODI SVOJOJ KUĆI

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku