hamburger-icon

Kliker.info

Grupa bh intelektualaca iz SAD-a i Kanade uputila otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice

Grupa bh intelektualaca iz SAD-a i Kanade uputila otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice

15 Februara
17:38 2014

policijadim3Nakon otvorenog pisma građanima  i političkim subjektima BiH  , grupa uglednih bosanskohercegovačkih intelektualaca  bosanskohercegovačkog porijekla, koji žive i rade na području  Sjeverne Amerike, uputila je danas i otvoreno pismo predstavnicima  međunarodne zajednice u kojem ističu  da je trenutno stanje u Bosni i Hercegovini direktan rezultat pristupa međunarodne zajednice rješenju nagomilanih problema u državi, što se očituje u ;insistiranju na nepromjenljivosti Dejtonskog sporazuma koji cementira rezultate genocida, nagrađuje nacionalističke tendencije političkih elita, nagrađuje korupciju na svim nivoima administrativne i izvršne vlasti, osigurava dugoročnu nefunkcionalost bosansko-hercegovačke države, spriječava razvoj privrede i sputava suverenost međunarodno priznate i nezavisne države;odbijanju korištenja ingerencija OHR-a i primjene Bonskih ovlasti od 2006-te godine, čime su stvorili uslove za širenje nacionalizma, znatan porast korupcije, blokiranje ekonomije i udaljenje Bosne i Hercegovine od prijema u EU i NATO;nastavljanju ekonomske pomoći za koju znaju da najvećim dijelom završava na računima korumpiranih političara i prolongira status quo;ignorisanju separatističkih tendencija rukovodećih političara Republike Srpske; i ignorisanju kontinuiranih napora Srbije i Hrvatske da naruše suveneritet Bosne i Hercegovine.

Nijedna država u Evropi, osim Bosne i Hercegovine, naglašavaju bosanskohercegovački intelektualci  u SAD ,  nema ustavom sankcionisani sistem koji je preskup, neefikasan,  neproduktivan i dugoročno neodrživ. Nezamislivo je da Evropa 21-og stoljeća može da održava i podržava ustavni poredak koji je proizveo 57% nezaposlenost mladih, nacionalističku političku elitu, uništenu ekonomiju, nezamisliv nivo korupcije i doveo u pitanje integritet suverene države. Zar je moguće da Evropa misli da tolerisanjem neodržive situacije u Bosni i Hercegovini ona neće proizvesti stalno žarište budućih sukoba u svom središtu? Zar nestabilna Bosna i Hercegovina neće biti povod za destabilizaciju Srbije, Hrvatske i ostatka regiona? Zar nezaposleni mladi i obezvlašćeni građani Srbije i Hrvatske neće potražiti svoja prava na ulici, baš kao što to danas rade do kraja razočarane mase Bosne i Hercegovine?

Zbog takvog stanja, grupa bosanskohercegovačkih intelektualaca sa američkom adresom stanovanja  ističe da je  put ka vraćanju piovjerenja u Evropu jedino rješenje situacije u BiH koje će, kako navode garantirati teritorijalni integritet i politički suverenitet države na cijeloj njenoj teritoriji;voditi ka izgradnji građanske, demokratske i ekonomski snažne države;onemogućiti nacionalističke tendencije političara svih narodnosti, kako u Bosni i Hercegovini tako i u susjednim državama;promovisati dijalog, pluralizam i osnovne ljudske slobode i prava; i ubrzati procese uključenja Bosna i Hercegovine u EU i NATO.

Ističu također  da su  ovi koraci  izuzetno važni za Bosnu i Hercegovinu, ali su možda čak i važniji za samu Evropu, jer stabilnost Evrope ne moze biti osigurana ukoliko i najmanji dio nje sadrži klice njene buduće destrukcije.Visoki predstavnik je zadužen od strane Evrope da dovede Bosnu i Hercegovinu u poziciju da bude ponosan i ravnopravan učesnik Evropskih procesa integracije i ekonomskog prosperiteta. On to do sada nije uradio. Zar nije konačno došlo vrijeme da on uradi ono za što je tako dobro plaćen? Cinični ljudi bi rekli da on radi upravo ono što mu je Evropa naredila. Mi ne možemo da vjerujemo da Evropa  može da bude tako kratkovidna, navode   potpisnici otvorenog pisma  predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, Andi Arnautović, MD, Chicago, IL,Kenan Arnautović, MD, PhD, Memphis, TN,Esad Boškailo, MD, University of Arizona, Phoenix, AZ,Amila Buturović, PhD, York University, Toronto, CA,Emir Festić, MD, Jacksonville, FL,Mirsad Hadžikadić, PhD, University of North Carolina at Charlotte, Charlotte, NC,Aleksandar Hemon, pisac, Chicago, IL,Emir Hodžić, DVM, PhD, University of California at Davis, Davis, CA,Migdat Hodžić, PhD, Santa Clara University, Santa Clara, CA,Đenita Pašić, JD, Louisville, KY,Rešad Pašić, MD, PhD, University of Louisville, Louisville, KY,Amra Šabić-El-Rayess, PhD, Columbia University, NY,Azra Terzić, EdD, Louisville, KY. (Kliker.info)

Podijeli

2 0 komentara

  1. mungos
    mungos 23 Februara, 11:24

    svaka čast na praćenju stanja SVE ČESTITKE NA PROCJENI I PREPORUCI vi ste jedna od nada vidim vi imate vremana da pratite stanj vidim da ste vi prave patriote u ratu sam bio ono najteže nisam intelektualac ali vidim da isto mislimo znači veže nas patriotizam za razliku od domaćih intelektualaca – jazavaca čast rijetkim

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku