hamburger-icon

Kliker.info

Grozničava bitka za Bijelu kuću : Tramp tvrdi da ima napretka u borbi protiv pandemije, zaraženi i prvi saradnici potpredsjednika Pencea

Grozničava bitka za Bijelu kuću : Tramp tvrdi da ima napretka u borbi protiv pandemije, zaraženi i prvi saradnici potpredsjednika Pencea

26 Oktobra
01:49 2020

Američki predsjednik Donald Truamp ponovio je u nedjelju da je zemlja “bliže kraju” pandemije koronavirusa, uprkos novom rastu broja zaraženih.

Sjedinjene Države su u petak registrovale 84.244 novih slučajeva koronavirusa, a 79.852 u subotu, što su najveći dnevni bilansi od izbijanja pandemije koja je odnijela oko 225.000 života..

“Bliže smo kraju, imamo vakcine, imamo sve. Čak i bez vakcina, bliže smo kraju”, rekao je Trump na mitingu u New Hampshiru, na kojem mnoge njegove pristalice nisu nosile masku niti držale fizičku distancu.

Ustvrdio je i da SAD imaju toliko zaraženih “zato što stalno testiraju”.

Šef kabineta Bijele kuće Mark Meadows prethodno je priznao da Trumpova administracija ne može da zaustavi širenje koronavirusa i da je umjesto toga usredsređena na razvoj vakcine.

 

“Nećemo kontrolisati pandemiju. Kontrolisaćemo činjenicu da razvijemo vakcinu, lijekove”, poručio je  Meadows gostujući u programu CNN-a “Stanje nacije”.

Na pitanje zašto SAD neće kontrolisati pandemiju, visoki zvaničnik Bijele kuće je odgovorio: “Zato što je riječ o zaraznom virusu kao što je grip”. Izrazio je međutim uvjerenja da će virus “biti poražen”.

U međuvremenu je iz Bijele kuće saopšteno da potpredsjednik Sjedinjenih država Mike Pence  planira da nastavi intenzivnu predizbornu kampanju na terenu naredne sedmice , uprkos tome što se nekoliko njegovih bliskih saradnika zarazilo koronavirusom.

Penceov  kabineta Mark Short i “nekoliko ključnih službenika koji sarađuju sa potpredsjednikom” testirano je pozitivno na koronavirus, rekao je  Meadows. Potpredsjednik i njegova supruga Caren  su testirani i nemaju koronavirus, i osjećaju se dobro, naveo je Penceov  portparol Devin O’Malley.

Takođe je naveo da se Pence  prema kriterijumima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), smatra “bliskim kontaktom” saradnika, ali da neće biti u karantinu.

Najavio je da će Pence  nastaviti svoje predizborne aktivnost prema ranijem rasporedu, a u skladu sa smjernicama CDC-ija za osobe koje obavljaju “vitalne poslove”.

Prema tim smjernicama, zaposleni čiji se poslovi smatraju vitalnim (što je status koji Pence  ima zato što obavlja položaj potpredsjednika) a koji su bili u kontaktu sa osobom zaraženom od koronavirusa moraju da pomno prate eventualne simptome Covida 19 i da nose masku kada su blizu drugih ljudi, prenosi AP.

“Razgovarao sam sinoć sa potpredsjednikom. Ono što mogu da vam kažem je da nosi masku i drži fizičku distancu. Kada bude govorio, skinuće masku, i ponovo je staviti kad završi”, rekao je Medows  za kablovsku mrežu CNN.

Predsjednik Donald Trump je u nedelju kratko prokomentarisao vijest da da je Penceov šef kabineta pozitivan na koronavirus.

“Upravo sam saznao za to. Mislim da je u karantinu. Da, čuo sam u tome. Biće dobro, ali je u karantinu”, rekao je Trump novinarima po povratku u Washington .

Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris je na mitingu u Detroitu, u Michigenu , kritikovala Penceovu  odluku da nastavi kampanju na terenu.

“Trebalo bi da slijedi smjernice”, poručila je Harris koja je ranije ovog mjeseca napravila četvorodnevnu pauzu u kampanji, nakon što je njen direktorka za komunikacije testirana pozitivno na koronavirus.

Na pitanje zašto Pence ne poštuje smjernice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti da bude u karantinu 14 dana nakon što su mu saradnici testirani pozitivno, šef kabineta Bijele kuće pozvao se na potpredsjednikov status “osobe koja obavlja vitalan posao”.

Blizu 8,6 miliona Amerikanaca zarazilo se koronavirusom od početka pandemije – što je najviše u svijetu.

(Reuters- Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku