hamburger-icon

Kliker.info

Granice i naš Neum : Strpljenju građana Neuma došao kraj.ovo je samo upozorenje

Granice i naš Neum : Strpljenju građana Neuma došao kraj.ovo je samo upozorenje

07 Jula
23:02 2017

Uspostavljanje šengenskog režima na granicama s Hrvatskom, velike probleme izazvala je stanovništvu Neuma, zbog čega su članovi udruženja građana “Naš Neum” danas organizovali mirni protest i blokadu magistralnog puta M-17 kako bi ukazali na nemogućnost odvijanja normalne saobraćajne komunikacije građana Neuma. Blokada je trajala 10 minuta.

Zbog višegodišnje saobraćajne izolacije, građani Neuma predvođeni članovima Udruženja Naš Neum kao što su prethodno i najavljivali blokirali su glavnu cestu. Na taj način željeli su iskazati nezadovoljstvo odnosom vlasti prema njima i problemima koje im svake ljetne sezone izazivaju saobraćajni kolapsi.

Organizatori protesta poručuju kako su nebrigom BiH i Hrvatske ostali u teško izdržljivoj saobraćajnoj izolaciji koja se manifestuje kroz dvije Šengenske granice te strašno lošu cestu preko Svitave.

“Evo imamo informaciju da će se otvoriti GP Duži, međutim mi tražimo da se otvori prelaz Vukov Klanac , da se građanima Neuma sa osobnim ispravama omogući prelaz, da ne čekamo, jer je promet i bez šengenskih kontrola prevelik, pregust i nama je nemoguće doći na granicu”, kaže Vinko Sentić, predsjednik OV Neum.

Razlozi za to su, kažu svakodnevne potrebe stanovništva, hitni slučajevi, odlasci ljekaru, djece u škole i na koncu normalan način života.

Ako ćemo govoriti o hitnoj pomoći mi nemamo bolnicu u Neumu, mi idemo prema Dubrovniku, prema Metkoviću u bolnice, i naravno Neum je mlad grad, puno mladih ima, trudnica, 90 posto djece koje se rodilo u RH, mi imamo problem, ne možemo prići granici, pustit će nas policija, ali mi ne možemo prići granici”, poručuje Dalibor Krešić, predsjednik Udruženja Naš Neum.

“Neka i oni vide malo kako je nama, kad mi čekamo po tri sata na granici iz Neuma da bi otišli u Metković, svaki dan smo vezani za Metković, djeca nam idu u školu, idemo u trgovinu, ne možemo prevesti robu preko granice već moramo ići okolo”, navela je Zora Buntić, građanka Neuma.

A prijedlog za rješenje problema, prema općinskim vlastima, s kojima se slažu i organizatori protesta, jeste da se za ljude s neumskom adresom otvori malogranični prelaz Radež – Vukov Klanac.

“Kratka blokada je izvršena, mislim da je strpljenju došao kraj, ovo je samo upozorenje, građani Općine Neum, naši turisti trebaju da se malo brže kreću”, kazao je Živko Matuško, načelnik Neuma.

A desetominutnom blokadom na samom početku izazvani su problemi i stvorene su kilometarske kolone, ali i fizički obračuni ljudi kojima se žurilo i koji nisu imali strpljenja čekati u koloni.

Neumljani već godinama zahtijevaju da se njihovi problemi riješe, a ukoliko se rješenje uskoro ne pronađe, kažu bit će primorani poduzeti radikalnije mjere.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku